Bučke za zdravje

Ali ste vedeli, da je po priporočilih svetovne zdravstvene organizacije varno, da dnevno užijemo do 5 g kuhinjske soli, medtem, ko je povprečen prebivalec Slovenije dnevno poje 11,8 gramov. Preveč natrija pa ima škodljive učinke na zdravje. Če konstantno uživamo preveč soli, vpliva to na višanje krvnega pritiska. To mi je poznano. Večina nas, ki smo rodile, smo verjetno doživele napotek svojega zdravnika v zadnjih tednih nosečnosti, da je potrebno jesti neslano, da se krvni tlak zniža na normalo. Novo dejstvo o učinkih preveč soli sem prebrala na portalu Prehrana.si in sicer, da se zaradi preveč kuhinjske soli v prehrani iz telesa izloča več natrija in z natrijem tudi kalcij, kar pa povečuje tveganje za krhkost kosti oziroma osteoporozo.

Kot rečeno je priporočen dnevni vnos 5 g soli. Zavedati se moramo dejstva, da sol užijemo tudi v raznih mesnih izdelkih in sirih ter industrijsko prepravljenih jedeh, čeprav strokovnjaki pravijo, da večino soli užijemo z uporabo soli v kuhinji in dosoljevanjem pri mizi.

“V živilih je naravno prisoten natrij pogosto v obratnem sorazmerju z vsebnostjo maščob. Več ga vsebujejo živila živalskega izvora – jajca, ribe ter meso, v sadju, zelenjavi in žitaricah pa se nahaja v manjših količinah.” – navajajo na Prehrana.si. Tam sem našla tudi podatek, da če pojemo 100 g sira in 100 g salame, dobimo s tem 5 g soli.

Zaradi let, teže in skrbi za zdravje omejujem uporabo soli, kjer je možno, da ne poslabša okusa hrani. Ena izmed takšnih jedi so dušene bučke.

Za kosilo sem pripravila bučke, krompir in ocvrt tofu oziroma ocvrt sir za tiste, ki jih ne moti preveč maščobe.

Dušene bučke:

Oljčno olje segrejem in dodam sesekljan česen. Ko zadiši, dodam na koščke narezane bučke. Prilijem malo vode, da se ne prismodi. Dodam začimbe – mediteranska zelišča in kurkumo. Na hitro podušim. Da se ne povsem zmehčajo. Na koncu prelijem z jogurtom. Soli ne dodam, saj okus dopolni jogurt.

V prehrani, kjer pazimo na kalorije, so bučke primerne, saj ima 100 g samo 16 kcal.

Bučke so nasploh zelo uporabne, saj imajo neizrazit okus in se z njimi lahko uporabijo najrazličnejše začimbe in zelišča in tako dobimo povsem različne jedi. Poleti, ko je vrt poln svežih zelišč dobimo zanimivo jed, če bučke podušimo na olju in dodamo sesekljane lističe mete in kislo smetano.

Dober tek!

Dodaj odgovor