Cepljenje in ideološki konstrukt

Na FB stran je “priletela” sponzorirana objava, torej reklama za knjigo z naslovom Ideološki konstrukti o cepljenju avtorice dr. Mateje Černič. Ob tednu cepljenja ponujajo 20% popust in znaša samo 26,4€ in ne več 33€.

Prvi pomislek sem imela, kako je možna celo sponzorirana objava, če naj bi bila proticepilska propaganda ukinjena. Drugo, kar sem se vprašala, pa je bilo, kako to, da je zdravnica prepoznala ideološki konstrukt cepljenja, verjetno bo kaj v zvezi s “komunajzarji”, če uporabim retoriko tistih, ki radi govorijo o zarotah in družbenih konstruktih. Internet je priročna zadeva. Vsakega strokovnjaka lahko preverite (Tudi obe moji diplomski nalogi lahko najdete).

Zelo hitro sem ugotovila, da dr. Mateja Černič ni zdravnica. To pomeni, da ni nujno, da ve o cepljenju kaj več kot jaz. Cepljenje presoja iz sociološkega vidika in ekonomske upravičenosti ampak njene ugotovitve temeljijo na matematičnih in statističnih zmotah in ne na medicinskih, niti ne na socioloških dejstvih. Tu je citat iz recenzije: “V svoji knjigi dr. Černič zelo rada uporablja besedno zvezo “metodološki zmazek”, ki jo tudi okrepi z odebeljenim tiskom in podčrta. Besedno zvezo uporablja pri opisu študij pravih, dejansko v stroki, o kateri pišejo, podkovanih epidemiologov in imunologov, za katerimi je več desetletij študija in raziskav. Sama v tej stroki ni podkovana in, kot smo videli na primeru zgoraj, v njej dela zelo osnovne napake.” Celoten članek Bojana Dolinarja preberite na portalu Skeptik.si.

Jezijo me razne proticepilske akcije, ki temeljijo na razmišljanju sociologa. Preproste ljudi hitro prepriča, če ne z nazivom dr., ko verjetno večina misli, da gre za zdravnika specialista imunologa, pa prepriča s ceno knjige. Če stane 33 €, že mora biti vse res, kar je v njej.

Bodoče starše in starše majhnih otrok spravljajo proticepilske kampanje in propaganda v stisko. Zamislite si, da se vam rodi dete, ki je tako ljubko, zdravo in ga imate nadvse radi. Potem pa berete in poslušate o vseh grozotah, ki doletijo otroke zaradi cepljenja. Najhujša je avtizem. Približno 2 otroka od 100 imata avtizem – nekateri ga podedujejo od staršev. Smrtno nevarnih bolezni pa tako ni več, saj so vsi otroci cepljeni. Torej, zakaj bi tvegali, da bo naše dete eden izmed tistih dveh od stotih, če se tako ne bo mogel od koga nalesti davice, oslovskega kašlja, mumpsa, otroške paralize, ošpic. Tetanus je poglavje zase. Potem so tu še neobvezna cepljenja, ki so v določenih primerih nujna. Sprašujem se, kaj storijo ljudje, ki so proti cepljenju, če jih ugrizne lisica – steklina je smrtna, zdravila ni.

Če bi imela majhnega otroka, bi verjetno bila v stiski, komu verjeti. Glede mojega lastnega cepljenja pa mi je edini pomislek cena. Niti malo se nisem bala letošnje gripe, ker sem se novembra cepila. Cepljenje proti gripi je relativno poceni. Nekaj povsem drugega pa je klopni meningoencefalitis. Za to cepljenje pa potrebujem dvakrat po 35 € letos, potem eno cepljenje čez eno leto, potem pa na tri leta. Če pomislim, kako huda bolezen je KME in koliko je letos klopov in da je okuženost največja na Koroškem, bom najbrž “napraskala” potreben denar.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor