Dieto naj ima doma

Po mojem mnenju je šolska prehrana dokaj dobro urejena. Kolikor mi je poznano, so bili v šolskih kuhinjah zelo prijazni in če otrok nečesa ni jedel, je dobil kaj drugega. Šolsko prehrano ureja Zakon o šolski prehrani, podrobnosti pa urejajo šole same v svojih pravilih.

Zdravniki so zapisali, da so v šolah zaznali porast števila otrok z različnimi dietami, ki niso bile medicinsko utemeljene, kar bi po njihovem mnenju lahko imelo škodljive učinke za otroke, predstavlja pa tudi veliko breme za vzgojno-izobraževalne zavode. Zato so člani Sekcije za pediatrično pulmologijo, alergologijo in klinično imunologijo, Sekcije za gastroenterologijo, hepatologijo in prehrano ter Sekcije za primarno pediatrijo Združenja za pediatrijo Slovenskega zdravniškega društva izoblikovali in objavili Priporočila za medicinski indicirane diete. Preberete jih lahko na tej povezavi.

Pričakovala bi, da bo priporočilo skladno z naslovom omejeno na medicinske indikacije diet. Tako pa zdravniki priporočajo naslednje: “Vzgojno-izobraževalni zavodi niso dolžni zagotavljati medicinsko neutemeljenih diet, kot so npr. diete na podlagi priporočil alternativnih zdravilcev (bioresonanca, homeopatija itn. ), določanja specifičnih IgG, verskih in drugih osebnih prepričanj staršev (vegetarijanska, veganska dieta) ter diet, kot npr. »dieta brez konzervansov« in podobno. “

Ob prvem branju tega priporočila nisem mogla razumeti, ali prav vidim. Pa saj najbrž nihče ni vprašal zdravnikov, ali so šole in vrtci dolžni zagotoviti prehrano, ki je skladna z verskim prepričanjem, to je lahko vprašanje za filozofe, politike in morda še koga, nikakor pa ni to medicinsko vprašanje.

Če otrok potrebuje dietno prehrano zaradi katere izmed bolezni, ki so opredeljene v katalogu pediatrične klinike, bo pediater izdal potrdilo, ki je podlaga za dietno prehrano v šoli. Torej, če ima otrok dokazano celiakijo, bo dobil potrdilo, da potrebuje brezglutensko dietio, samo zato, ker je avtist, pa verjetno takega potrdila ne bo. Kataloga diet Pediatrične klinike UKC Ljubljana in Klinike za pediatrijo UKC Maribor nisem uspela najti na spletu, vendar lahko na podlagi prej omenjenega priporočila sklepam, da so medicinsko indicirane diete samo pri alergijah na določena živila in metabolnih boleznih ter dolgotrajnih kroničnih boleznih. Ne vem, morda je avtizem v tej zadnji skupini.

Poznano je, da nekateri zagovarjajo učinkovitost diet pri lajšanju simptomov avtizma. Bojim se, da zdravniško združenje nima posluha za to in ti otroci ne bodo upravičeni do dietne malice v šoli. Sama sem sicer zagovornica raznovrstne uravnotežene prehrane z veliko zelenjave in polnovrednih žitaric, vendar pri naših otrocih vidim, da vedo, kaj jim ustreza in ne marajo hrane, ki jim škoduje. Zato dopuščam možnost, da je lahko dieta koristna in starši zagotovo vedo, kako je s prehrano njihovega otroka.

Če pogledamo dejstvo, da je letos v osnovni šoli samo 189 učencev z diagnozo avtizem, kar predstavlja 0,1% od vseh učencev in nadalje niti vsi avtisti nimajo diete, najbrž ne bi bila tako huda obremenitev, če bi nekaj deset avtistov imelo dieto kot jo imajo tisti s celiakijo. Tako pa si morajo ti otroci s sabo prinašati svojo malico. To jim verjetno povzroča dodatne stiske, saj ne želijo biti drugačni.

Če pozorno beremo priporočilo zdravnikov, vidimo, da govorijo, da šole niso dolžne zagotavljati in ne, da ne smejo. Res pa je vedno težava, če se dopuščajo izjeme.

Dodaj odgovor