Ekspresno nad kilograme

Ali vas pritegne naslov “Ekspresno topi kilograme”, ali pa “Varuje pred rakom”, ali “Kaj so nam zamolčali o zdravilih” in podobni? Seveda nas vse. Čeprav vem, da gre za nekaj običajnega, moram videti, za kaj gre.

Zadnji članek o ekspresni topitvi kilogramov, ki je pritegnil mojo pozornost, je obljubljal čudežne rezultate uživanja ovsenih kosmičev. Popolnoma se strinjam, da so ovseni kosmiči koristni. Odličen in zdrav zajtrk dobite, če jih zvečer prelijete z vodo, da se čez noč zmehčajo, zjutraj pa dodate cimet, med in orehe. Tak zajtrk bo koristen za nižanje holesterola. Tudi za hujšanje bo koristen, saj ima veliko vlaknin in imamo dalj časa občutek sitosti. Vendar bodite pozorni pri količini. Tako med kot orehi imajo veliko kalorično vrednost.

Če hočemo hujšati, ni bližnjic. Osnovno pravilo je, da je poraba kalorij večja, kot je vnos. Potrebno je manj jesti in biti bolj fizično aktiven. Seveda se lahko presnova nekoliko pospeši z nekaterimi začimbami, kot je na primer cimet. Vendar, če pojem tri kose jabolčnega štrudla, mi cimet v njem ne bo pomagal hujšati.

Smiselno je, da imamo pestro in uravnoteženo prehrano z veliko zelenjave in polnovrednih žitaric. Z leti pa potrebujemo več beljakovin in manj kalorij. V kasnejših letih se moramo odpovedati praznim kalorijam, ki jih dobimo v slaščicah. Glede na to, da je za zdravje pomembno tudi dobro psihično počutje, ne bo nič narobe, če si včasih privoščimo kakšno slaščico.

Kljub temu, da berem verodostojne informacije o prehrani na uradnem portalu Prehrana.si, bom še vedno nasedala in tešila svojo radovednost s prebiranjem zapisov o čudežnih živilih.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor