Enostaven in dober obrok

Nekoč sem kuhala samo ob koncu tedna in takrat sem si vzela čas za pripravo bolj zapletenih jedi. Zadnjih par deset let pa kuham vsak dan. Seveda kuhanje ne predstavlja takega užitka, kot je nekdaj. Rada pripravim kar na hitro. Vsekakor pa mora biti dobro in zdravo.

Všeč so mi palačinke, ki so tanjše iz redkejšega testa ali debelejše , če je testo gostejše. Lahko so sladke ali slane. Lahko so za katerikoli obrok v dnevu.

Spomnila sem se, kako je bilo, ko sem pred mnogo leti prespala pri kolegici in prijateljici v Velenju. Njen oče nama je za zajtrk pripravil palačinke nadevane z mletim mesom. Pred tem sploh nisem pomislila, da bi palačinke lahko bile za zajtrk in tudi si nisem predstavljala, kakšne so z mesom. Prijateljičini starši so bili svetovljani, saj je oče bil v diplomatski službi in razumljivo, da so imeli drugačne predstave o hrani kot naša družina.

Pri nas so bile palačinke z marmelado. Če smo imeli skuto, pa jih je mama pripravila tako, da jih je nadevala s sladkano skuto in zapekla v pečici. Če ni bilo ne marmelade in ne skute, smo jih pa posuli s kristalnim sladkorjem.

Danes sem za kosilo pripravila palačinke s sirom. Prehransko vrednost sem povečala s tem, da sem v testo dodala ovsene kosmiče. Najprej sem štiri žlice ovsenih kosmičev prelila z malo vode in pustila kakšne pol ure, da so se zmehčali, potem sem dodala štiri jajca, približno pol litra mleka in moko po občutku, da je bilo testo srednje gosto. Pripravila sem si nariban sir. Ko je bila palačinka pečena na eni strani in sem jo obrnila, sem jo po vsej površini posula s sirom. Ko je bila pečena sem jo prepognila in položila na krožnik. Po vrhu sem prav tako posula s sirom in drobnjakom. Poleg sem servirala kumare in paradižnik.

945604552, 945604552, 945604552

Dodaj odgovor