Kaj se zgodi z glifosatom v hrani in vodi

ROUNDUP, BOOM EFEKT – glifosat. Škropivo, herbicid – znanstveniki odkrivajo nove škodljive učinke.

Poznana je nevarnost glifosata, ki ga pri nas izdelujejo v Račah. Je glavna sestavina pogosto uporabljanega Boom efekta. V Avstriji je prepovedan, sicer pa se je zelo na široko uporabljal, saj je v Monsantovem herbicidu Roundup. Ne le, da se uporablja kot herbicid za uničevanje plevela, v vinogradih, sadovnjakih, gozdovih, ob železnicah, cestah, uporabljajo ga za hitrejše sušenje žita. Prav neverjetno – poškropijo zrnje, da se hitreje posuši. Ameriški raziskovalci so odkrili prisotnost glifosata v 62 procentih vzorcev medu in celo skoraj polovici vzorcev ekološko pridelanega medu. Prisoten je povsod in zato velja tudi za glifosat določen normativ, koliko ga sme biti v vodi.

Znanstveniki, ki proučujejo pojavnost avtizma na Massachusetts Institute of Technology, ugotavljajo, da lahko pričakujemo, da se bo do leta 2025 avtizem pojavil pri vsakem drugem otroku. Pravijo, da ne gre le za boljšo diagnostiko, pač pa ga je dejansko več. Leta 1975 je bilo ugotovljeno, da je eden od petih otrok avtističen, leta 1985 eden od 2500 otrok, eden od 500 otrok leta 1995, eden od 166 v letu 2005, danes pa bo eden od 68 otrok razvil v avtizem. Vtis je, da se približujejo odkritju glavnega krivca in povzročitelja te razvojne motnje.

Pred nekaj časa so odkrili povezavo med mikrofloro in avtizmon. Ameriški raziskovalci ugotavljajo, da na pojav avtizma vpliva široka uporaba glifosata. Ker gre za herbicid, bi lahko zaključevali, da ne more vplivati na človeške in živalske celice. V članku MIT Scientist: Use of Monsanto’s Roundup Is Causing Autism je opisano učinkovanje glifosata na rastline. Pojasnjen in razložen pa je tudi vpliv herbicida na ljudi. Herbicid ostaja v zelenjavi, vodi. Kot je rečeno v uvodu, je celo v bio-medu. Glede na to, da imamo v črevesju mikrofloro, glifosat, ki je prisoten v hrani, uniči koristne bakterije v črevesju in hkrati povzroči, da smo bolj občutljivi za strupe.

Torej je še en razlog več, da obdelujemo svoj vrtiček in pridelamo čimveč zelenjave doma brez uporabe kemikalij.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor