Helenini masleni zvitki

Tu je recept za najokusnejše kvašeno masleno pecivo.

Pred leti mi je ob neki posebni priliki sodelavka podarila cel pekač izvrstnega kvašenega peciva. Tako dobrega še nikoli nisem jedla. Seveda sem jo morala prositi za recept. Pozabila sem povedati, da je pecivo spekla njena mama, gospa Helena. To je bila prijazna gospa, ki je veliko pretrpela. Med drugo svetovno vojno je kot mlado dekle preživela grozote koncentracijskega taborišča. Po vojni pa je poleg skrbi za družino uživala ob peki peciva in slaščic, katere je tudi rada podarila. Danes sem po njenem receptu spekla kvašene maslene zvitke.

Potrebujemo:

– 50 dag moke (pol ostre, pol gladke)

– malo soli

– 5 dag kvasa

– mlačno mleko

– 1 žlica olja

– 5 dag sladkorja

– 2 rumenjaka

– 5 dag masla

Za nadev potrebujemo:

– 10 dag masla

– 10 dag sladkorja

– 1 vanilin sladkor

Za poliv potrebujemo

– ¼ l mleka

– 2 žlici sladkorja

V skledo damo moko, v sredino naredimo jamico in vanjo razdrobimo kvas, ga posujemo z žličko sladkorja, prilijemo mleko, posujemo z moko in pustimo, da vzhaja na toplem približno pol ure- . Medtem, ko kvas vzhaja, stepamo rumenjaka, sladkor, maslo in olje, da naraste Ko je kvasni nastavek vzhajal dodamo jajca s sladkorjem in maslom, sol in mleko. Mleko dodajamo previdno, ker je količina odvisna od moke. Zamesimo ne premehko testo. Testo pokrijemo in pustimo, da vzhaja ma toplem približno 20 minut.

Vzhajano testo zvaljamo v podolgovat pravokotnik za prst debelo. Za nadev stepemo zmehčamo maslo iskupaj s sladkorjem in vanilinom, da naraste v rahlo kremo in ga namažemo po testu. Nato vse skupaj tesno zvijemo. Zrežemo na 3 do 4 cm široke rezine. Zložimo jih na dobro pomaščen pekač. Pustimo ponovno vzhajati. Potem jih spečemo pri srednji temperaturi. Pečene zvitke prelijemo z vročim posladkanim mlekom in jih damo ponovno v pečico, dokler da zvitki vpijejo mleko.

Dober tek!

599 061 898719

Dodaj odgovor