Hiše ne bom gradila

Problematika, ki me ne zadeva, pa vendar moram podeliti to misel. Po radiu je bila informacija, da je v pripravi nov gradbeni zakon, po katerem bodo vsi, ki gradijo, morali imeti vodjo del. Predlog je, da bi to bil gradbeni inženir ali arhitekt. O tem bodo še razpravljali, kakšna izobrazba je potrebna.

Ob tem sem se spomnila, kako so gradili pred dobrimi štiridesetimi leti in morda tudi kasneje. V Avstriji sem že takrat videla na gradnjah družinskih hiš table z napisom gradbene firme, ki je izvajala dela. Res pa je bilo novogradenj na relaciji od Labota do Pliberka izredno malo. Pri nas se je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja zelo gradilo. V naši soseski, kjer je bilo pet hiš na redko posejanih ob glavni cesti, med posameznimi hišami pa so bili travniki in njive, je zraslo kakšnih dvajset hiš.

Takrat so ljudje gradili sami. Poleg gradbene dokumentacije in dovoljenj so potrebovali tudi “nadzornega” – gradbinca, ki je skrbel za pravilnost gradnje. Naš oče je bil nadzorni pri več gradnjah. Zanimivo pa je to, da je imel povsem ustrezno izobrazbo in tudi delo je kvalitetno opravil. Po poklicu je bil tesar z mojstrskim izpitom. Danes pa bodo razglabljali, ali je dovolj gradbeni inženir, ali pa mora biti arhitekt. Vse se spreminja.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor