Ideja za podjetne

Varstvo osebnosti in varstvo osebnih podatkov je res nekaj čudnega. Trgovini moram dovoliti, da me sme obveščati, kot da sem tak lahkovernež, da ne smem videti neke reklame, ker me bodo prepričali, da nekaj nujno potrebujem in se ne bom mogla obvladati, da ne bi kupila, Zato je bolje, da ne dovolim, da me obveščajo. Neumno se mi zdi, da moram podpisovati dovoljenja, da mi smejo ponuditi nekaj, kar mi lahko koristi.

Prav žalostno pa se mi zdi varovanje otrokove zasebnosti, ne morem reči osebnih podatkov, razen, če je obraz sam podatek. Informacijski pooblaščenec se je izjasnil, da smejo starši fotografirati svoje otroke na prireditvi, kot je nastop pevskega zbora, javni nastop, vendar ne smejo objavljati teh fotografij. Ali takšna norost, ne morem reči drugače, nekje v Sloveniji so otroci baje ob koncu leta dobili razredne fotografije, kjer so sošolci zamegljeni – torej je vsak učenec dobil samo svojo sliko, sošolce pa si lahko misli. Ne vem v čem je potem smisel razredne fotografije.

K pisanju tega zapisa me je vzpodbudila lepa fotografija ponosne mlade babice, ki drži v naroćju majhnega dojenčka, takega, ki bo že čez kakšen mesec čisto drugačen. Vendar obrazka tega ljubkega bitjeca ne moremo videti, ker je umetniško zamegljen in ne veš, ali drži lutko, ali je z otrokom kaj narobe, da ga ne želijo pokazati. Ne, nič od tega. Gre za varstvo otrokove integritete. Kaj, če kdo shrane sliko in, ko bo to ugleden politik, jo objavi in bodo vsi vedeli, da je nekoč bil dojenček, katerega je pestovala babica. Morda se motim. Ljudje so previdni; trgovina z belim blagom cveti in lahko lopovi pridejo in iz stanovanja ukradejo dojenčka in ga prodajo za vabo poklicnim beračem. Saj poznate tisto, ko ljudje na ulici beračijo s spečim dojenčkom v naročju. Osebno še nisem videla takega primera, ampak na spletu piše in če piše, bo že držalo. Ne bom naštevala več možnosti, so preveč grozne. Dojenčki sami s spalnicah so res ogroženi.

Varnosti in samozaščitnega ravnanja ni nikoli dovolj, zato vidim izvrstno možnost za podjetnike. Nujno bo potrebno začeti izdelovati zaščitna oblačila za dojenčke in malčke, saj so silno ogroženi na sprehodu, nezaščiteni kažejo svoje obličje celemu svetu. Potrebno bi bilo iznajti evropsko varianto burke ali vsaj nekakšno feredžo, da bo dete varno na sprehodu.

Tole je bilo bolj v šali. Povsem resno pa povem, da globoko razumem starše in stare starše, da ne morejo objavljati slik svojih malčkov zato, ker je takšna klima. Ne razumem, kdo in zakaj je ustvaril takšno prepričanje, da se babica z dojenčkom ne sme javno pokazati, ne razumem kako bi lahko bil otrok s tem ogrožen. Jaz sem moje vnuke fotografirala pred GDPR in, ko objavim sliko niti sorodniki ne vedo, kateri otrok je na njej. Dojenčki so si pač podobni.

Dodaj odgovor