Imate dom ali brlog

Videla sem veliko različnih domov, veliko različnih stanovanj. Okolje, kjer ljudje preživimo svoje najintimnejše trenutke, kjer naj bi se počutili varne, zelo veliko pove o nas in vpliva na nas. Pokažite mi svoje stanovanje, pa vam povem, kdo ste.

“Naš Dom je samo odsev nas samih. 
Izraža to, kar nas zanima, v kar verjamemo, našega duha, naše strasti in tudi naše strahove in omahovanja. 
Dom pripoveduje zgodbo o tem, kako se počutite v svoji koži, kaj čutite do sebe in kaj čutite do sveta, ki vas obdaja. 
Dom je precej več kot le mesto, kjer se lahko spočijete in si naberete novih moči.”
( Taja Albolena )

Najskromnejše stanovanje, ki sem ga videla pred mnogimi leti, je imel star moški v stari hiši. V spalnici je imel posteljo, omaro in nočno omarico, v kuhinji pa poleg štedilnika mizo z dvema stoloma in kredenco. Vse je bilo zanemarjeno. Izstopajoče je bilo tudi družinsko stanovanje, kjer so imeli v spalnici kupe perila, na posteljah ni bilo rjuh in drugega posteljnega perila. V teh stanovanjih ni bilo srečnih ljudi. Srečni tudi niso bili ljudje v veliki novi hiši, kjer je bilo vse sterilno belo.

Pravijo, da je vse energija. Predmeti se navzamejo energije ljudi, ki jih uporabljajo in potem to oddajajo. Ko vstopiš v stanovanje, začutiš, ali tam živijo srečni ljudje, ali pa je prisotna žalost in trpljenje. K urejenemu življenju sodi tudi urejeno bivalno okolje.

Ko se odločimo, da bomo začeli svoje življenje spreminjati na bolje, pogledamo, kje in kako živimo. Če je naše stanovanje zapolnjeno z različno navlako, se lotimo sistematično prazniti prostor za prostorom. Stare, odslužene stvari zavržemo ali oddamo. Vse, česar ne potrebujemo, spustimo iz svojega življenja, da ustvarimo prostor za novo, boljše.

Zavedati se moramo, da predmeti, ki leta dolgo ležijo v nekem kotu, niso uporabni in jih ne potrebujemo. Če je stanovanje prepolno stvari, se moramo zamisliti in pogledati, kaj sploh uporabljamo. Presenečeni bomo ugotovili, da zelo malo. Izredno malo je predmetov, ki jih resnično potrebujemo. Vse ostalo nas samo obremenjuje. Stvari se moramo znebiti in stanovanje počistiti, da bodo preostale funkcionalne in bomo lahko življenje usmerili v pozitivno smer. Pa še to – stanovanje moramo redno vzdrževati; redno, vsakodnevno moramo skrbeti tako za svoje stvari, kot za odnose. Ne zanemarimo ljudi, s katerimi živimo. Ustvarimo si prijetno okolje za prijetno in zadovoljujoče sobivanje.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor