Obrazi avtizma

Psihične motnje so res čudna zadeva, pa naj gre za razvojno motnjo, ki se ji lepo reče motnje avtističnega spektra ali pa Aspergerjev sindrom ali pa sploh duševne bolezni. Vidiš, da je z otrokom nekaj narobe, da ni tako, kot bi moralo biti, vendar težko opišeš, ko te vprašajo po simptomih.

Pred precej leti sem se pogovarjala z neko mamo avtističnega otroka in me je zanimalo, kako se motnja kaže. Povedala je, da otrok sedi in se ziblje. Nekako nisem mogla razumeti, zakaj je bila mama tako prizadeta, če otrok sedi in se ziblje.

Kasneje sem starše osnovnošolskega otroka povprašala po znakih motnje avtističnega spektra. Povedala sta, da so v šoli opazili, da se drži proč od skupine in je samotarski.

Danes vem precej več o avtizmu, hipersenzibilnosti in pridruženih psihičnih motnjah

. Kdor nima osebne izkušnje, misli, da je pač potrebno poiskati zunanjo pomoč: psihiater bo predpisal zdravila, klinični psiholog bo pomagal z vedenjsko kognitivno terapijo, defektolog bo izvajal ABA terapijo, delovni terapevt bo delal senzorno aktivacijo, pa še kdo kaj, če bo še kakšna ura dneva ostala in kakšen evro v denarnici.

Potem so tu še razni pristopi zdravljenja – najprej analiza las in morda še krvi, da se ugotovi, katerih mikroelementov manjka ali je preveč in potem sledi nakup dragih prehranskih dopolnil. Potem so tu razne bolj ali manj učinkovite kapljice kot je RensH ali CBD. Ko je dovolj hudo, bi ga peljal v Ameriko na transplantacijo črevesne mikrobiote, če bi imel denar. S skepso spremljaš, ko starši avtističnih otrok govorijo o raznih dietah in o potrebi po omejevanju sladkorja. Ko se ti zgodi, da otrok odkrije Coca-colo in je popije malo več, nakar doživi pravi panični napad, ki traja nekaj dni, spoznaš, da so avtistični otroci res drugačni v vseh ozirih. Prav neverjetno se zdi, da lahko običajna pijača, ki se množično pije in kvečjemu povzroči debelost zaradi sladkorja, pri avtistu sproži pravi napad anksioznosti in depresije. Posledićno se poslabša še OKM in vstajanje iz postelje traja eno uro, enako tudi leganje v posteljo. Umivanje rok vzame tudi nekaj ur časa.. Ne moreš si predstavljati, dokler ne vidiš, kako ves v krču ponavlja isti gib, čeprav bi rad delal nekaj drugega.

OKM pri neavtistih zdravijo z izpostavljanjem, z vedenjsko kognitivno terapijo. Pri avtistih pa je zadeva veliko bolj kompleksna in ta terapija ni uspešna.

Pridobiš si informacije, da običajni antidepresivi in anksiolitiki pri avtistih ne učinkujejo tako kot pri drugih, čeprav jih psihiatri predpisujejo. Tudi osebni zdravnik opozori, da dobro preberi opis zdravila in premisli, kaj boš dal otroku. Specialni pedagog ti svetuje bioenergetika, pa še radiestezista. Na vsakem koraku dobiš dobronamerne nasvete, kako ne smeš popuščati otroku, kako ga moraš trdo prijeti, postaviti meje. Vsi, ki poznajo tebe in družino, rečejo, da res ni tako hudo. Avtističnih mask ne poznajo. Avtist zbere vse moči, da se v javnosti oziroma pred drugimi ljudmi “obnaša normalno”. Bolj kot je zunaj normalen, več ponavljanj čudaškega vedenja je doma.

Nihče tudi ne more razumeti, da se postaven fant boji pajkov in psov. Še posebej ga je strah majhnih kužkov. Boji se reke – ne upa se sprehajati ob reki, strah ga je peljati se po hribovski cesti. Še in še bi lahko naštevala. Ljudje, ki vedo, kako se “prav živi” in “prav vzgaja”, bi rekli, da je kriva mama, gotovo ga preveč zavija v vato. Nov strah se pojavi nenadoma in ne moreš najti vzročne zveze. najbrž je to značilnost anksioznosti in fobij.

Pred nedavnim sem rekla, da se mladostnik z motnjo avtističnega spektra obnaša tako kot Adrian Monk v TV seriji Monk. Nekdo, ki res dobro pozna avtističnega fanta, je pritrdil in dodal, da je tu Monkovo vedenje na potenco – vendar ne na kvadratno pač pa mnogo višjo.

Sploh ne moreš razmišljti o njegovi življenjski uspešnosti, ćeprav sam načrtuje šolanje. Njegovi dnevi bi morali imeti vsaj 48 ur, da bi lahko opravil vse rituale in tisto, kar je res nujno.

Večkrat sem že rekla, da moraš avtizem doživeti, pa še ne boš povsem razumel. Če z avtistom ne živiš, pa je brez smisla vsako pojasnjevanje. Glede na porast pojava bo še marsikdo okusil in spoznal življenje z motnjo avtističnega spektra.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor