Baronov kolač

Nedeljsko popoldne je, zunaj je vse sivo in mokro. Pravkar je začelo liti kot iz škafa. Vremenoslovci napovedujejo poplave. Pri tem ne morem kaj pomagati, vendar mi ni prijetno.  Razmišljam, česa bi se lotila; naj grem brat knjigo- dobila sem Paasilinnovo Deset prisrčnih trmoglavk. Ali bi raje prebirala objave na FB, ampak po malem mi gredo na živce politične reklame in Viralko s svojimi jajci. Morda pa bi pogledala kakšen film. Sem se že odloćila – brala bom Paasilinno, še prej pa bom na hitro spekla  pecivo, jabolčni kolač z orehi, kateremu v naši družini rečemo zimski kolač barona Kometra

Tu je recept:

Sestavine:

Osnova:

350 g moke

 200 g masla

100 g sladkorja

4 rumenjaki

ščepec soli

1 vanilijev sladkor

½ pecilnega praška

Jabolčni nadev:

500g jabolk

50 g sladkorja

Cimet

Orehov nadev:

4 beljaki

150 g sladkorja v prahu

100 g mletih orehov

Priprava:

Najprej pripravim jabolčni nadev. Jabolka olupim in nastrgam na lističe. Na manjši količini maščobe jih podušim, da se zmehčajo. Dodam sladkor in cimet. Pustim, da se ohladi.

Pripravim osnovo – testo. Maslo, ki je zmehčano na sobni temperaturi, penasto umešam. Sladkor in rumenjake dodajam postopoma in izmenično in nadalje stepam, da dobim rahlo in penasto maso. Dodam vanilin in sol. Moko presejem skupaj s pecilnim praškom, v maso vmešam moko. Testo razgrnem v pomaščen in pomokan model pravokotne oblike. Na to dam jabolčni nadev.

Zatem pripravim še orehov nadev. Stepem sneg iz 4 beljakov. Ko je dovolj trd postopno med stepanjem dodajam sladkor v prahu in zatem previdno s kuhalnico vmešam še orehe. To maso razgrnem čez jabolčni nadev.

Pečem pri temperaturi 130 – 150 stopinj Celzija 1 uro do 1 uro in četrt.

Še topel kolač narežem z ostrim nožem na rezine in pustim, da se ohladi.

Baronove rezine imamo pri nas najraje k čaju z rumom,  včasih pa dodam jagodičje, kakšne maline ali ribez in se tako obogati okus. Slastno.

Dodaj odgovor