Jagode z nevidno umazanijo

Ali ste vedeli, da so jagode sadež z največ strupi. Po drugi strani pa so polne koristnih snovi, med drugim vsebujejo hormon, ki pomaga pri izgorevanju maščob.

Ameriška organizacija neodvisnih raziskovalcev je objavila rezultate raziskave EWG`s 2019 Shopper`s Guide to Pesticides in Produce, kjer so pregledali veliko število vzorcev sadja in zelenjave in ugotavljali prisotnost pesticidov. O tem je v reviji Zarja tudi članek našega strokovnjaka za okolje Antona Komata. Tu je povezava na zanimiv članek. 

Ameriški podatki so verjetno primerljivi z evropskimi, res pa je v ZDA kakšen pesticid več dovoljen, kot je to v EU. Kljub temu pa lahko verjamemo, da so jagode res na samem vrhu po vsebnosti pesticidov. Pomislite samo, kako hitro propadejo jagode, ki jih neškropljene naberete na domačem vrtu – drugi dan je že vse gnilo. Od začetka februarja lahko kupujemo v trgovinah mamljivo dišeče rdeče jagode, ki so jih pripeljali iz Egipta ali Španije. Kot je navedeno v prej omenjenem članku, jih še po obiranju poškropijo. razumljivo, saj sicer najbrž ne bi prestale transporta.

V poročilu EWG je navedeno: ” Med januarjem 2015 in oktobrom 2016 so znanstveniki USDA testirali 1.174 serij konvencionalnih jagod – od tega je bilo 89% gojenih v ZDA, ostalo pa iz Mehike, razen enega, ki je prišel iz Nizozemske.”

Ugotovili so:

  • Skoraj vsi vzorci – 99 odstotkov – so imeli zaznavne ostanke vsaj enega pesticida.
  • Približno 30 odstotkov je imelo ostanke 10 ali več pesticidov.
  • Najbolj umazan vzorec jagod je vseboval ostanke 23 različnih pesticidov in razgradnih produktov.
  • V vzorcih jagod so bili ostanki 81 različnih pesticidov v različnih kombinacijah.

Vsi pesticidi so bili v mejah dovoljenega. Zaskrbljujoč je koktajl pesticidov. Zakonska določila so za vrednost posameznega pesticida, ni pa opredeljeno glede uporabe različnih na istem posevku oziroma nasadu.

Kakorkoli že, če kupimo jagode, jih bomo temeljito umili, da odstranimo čimveč strupov, ki so na površini sadeža. Vsekakor pa je bolje, če posadimo gredico jagod na svojem vrtu in skrbimo zanje brez strupov. Le tako bomo mi in naši otroci lahko uživali resnično zdrave sadeže.

Na portalu Prehrana.si priporočajo, da kupujemo ekološko pridelane srednje velikosti, popolnoma zrele. “Jagode vsebujejo železo, natrij, kalcij, kalij in fosforj ter različne sadne kisline, vitamine A, B1, B2 in C, poleg tega pa imajo nizko energijsko vrednost (46 kcal/100g) in so tudi vir vlaknin. Značilno rdečo barvo dajejo sadežu pigmenti antocianini, ki so prisotni v jagodah in so znani kot dobri antioksidanti. Salicilna kislina v jagodah, ki je sicer sestavina aspirina, rastlino varuje pred infekcijami, v našem organizmu pa naj bi zmanjševala možnost za nastanek črevesnega raka in delovala protivnetno. Uživanje svežih plodov naj bi tudi zniževalo krvni tlak in odvajalo zaloge sečnine.” – so zapisali na Prehrana.si, kjer lahko preberete tudi, da pomagajo pri hujšanju, ker vsebujejo hormon adiponektin, ki spodbuja presnovo in zavira apetit.

Če jagod še nimamo na vrtu, smo za letošnji pridelek že pozni. V drugi polovici poletja pa si bom uredila nasad za naslednjo pomlad.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor