Pust v službi

Pisala sem že, da ne maram pusta. To mi je bil vedno trapast praznik z neumnimi običaji. Ko sem bila otrok, se spomnim, da sem z družino gledala pustno povorko skozi trg. Bala sem se našemljenih ljudi. V spominu mi je ostala ”baba, ki nosi deda v košu”, pa mlin “staro babo not, mlado ven”, in še neka čudna kamela je bila, ki je opletala prav grozeče proti občinstvu.

Kasneje, ko sem bila že v službi, so na pustni torek prišle kakšne maškare. Nikoli nisem vedela, kako naj se obnašam do njih. Pravkar sem se spomnila, kakšen “hec” si je privoščil mladenič, ki je imel pisarno poleg naših. Bil je dinamičen športnik, rad se je zabaval in bil nasploh bolj vesele narave. Na pustni torek je prišel malo pred začetkom dela, oblečen v King-Konga na kotalkah. Tajnico je prosil, da mu je odprla pisarno naše mlajše sodelavke. V temni pisarni jo je brez luči pričakal sredi sobe visok in strašljiv zaradi kotalk in originalnega kostuma.. Lahko si predstavljate reakcijo, ko je prišla v službo, odklenila vrata, vstopila, prižgala luč in za svojo mizo zagledala ogromno opico. Dobro, da se to ni zgodilo meni. No, to je pač pust. Vsi so se zabavali.

Jaz sem to predstavo zamudila. Imela sem svojo predstavo navadno v času malice, ko so mi našemljeni ali pa ne pinesli ploh. Ni mi bilo všeč in zadnja leta pred upokojitvijo so to navado opustili. Zdaj mi je žal, da nisem shranjevala teh pustnih rekvizitov, ki so bili vse od listin do polen in umetelno izdelanih simboličnih organov. Za tiste, ki jim morda to ni poznano, naj povem, da na pustni torek samski in tudi tisti “na koruzi” dobijo ploh in morajo zanj plačati znesek, ki mu ga določijo. Denar navadno zapije vsa druščina 10. marca na 40 mučenikov.

Pust mi ni bil všeč še iz enega vidika. Kot sem rekla, so v času mojega otroštva delali pustno parado odrasli. Kasneje pa so glavnino maškarade predstavljali vrtčevski in osnovnošolski otroci. To pa je pomenilo, da si je bilo potrebno izmisliti masko za otroka in žrtvovati nekaj denarja v izdelavo ali nakup maske. Preprosto se mi je to zdel nepotrenen strošek za to, da otrok uro ali dve zmrzuje v povorki na pustno soboto.

Večina ljudi se veseli pustnih norčij in uživa. Prav je tako. Ampak tako kot vse, naj bi tudi ta zabava bila z mero in ne na račun drugih. Vsem želim čim več zabave in smeha.

Dodaj odgovor