Je komu mar za državljane?

Sprašujem se, kakšno računico imajo ljudje, ki odločajo in krojijo usodo nam malim državljanom. Očitno nekateri obračajo takšne denarje, da so prepričani, da tisti, ki prejemajo pod 715 € mesečno tako ne bodo ničesar kupovali. Banka Slovenije je zaostrila tudi pogoje za najem stanovanjskih posojil.

Glede na to, da marsikdo ne bo mogel dobiti kredita za nakup stanovanja, je pričakovati, da se bo povečala ponudba nepremičnin in posledično bo padla cena stanovanjem na trgu. Kdor ima denar, bo lahko ugodno kupil in ko se bodo čez čas krediti spet sprostili ter cene stanovanj ter hiš dvignile, bo prodal.

Pravijo, da jim je mar za državljane, da jim mora ob odplačevanju kredita ostati dovolj za življenje. Poglejte višino denarne socialne pomoči, ki jo nižajo, da ne bi slučajno imeli siromaki luksuza. Sprašujem se, ali bo upokojenec dobil socialno pomoč za nakup štedilnika ali peči, če se mu pokvari in je potrebno zamenjati, saj kredita ob svojih 700€ pokojnine ne bo dobil.

Pravijo, da jih skrbi, kako bi preveč zadolženi državljani živeli. Ne skrbi pa jih, ko pobirajo davke. Nikoli ne bom razumela logike obdavčenja nepremičnin, niti plačila davka ob prodaji starega železa. Poglejte – ko smo kupili zemljo, smo plačali davek, poleg je še plačilo raznih dajatev preden so oblasti izdale vsa dovoljenja. Ob nakupu gradbenega materiala in plačila delavcev je spet bil plačan prometni davek. Zato, da lahko živim v hiši, ki jo je moja družina zgradila s svojim prisluženim denarjem, moram letno plačati občini preko 100€.

Nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, ki je predhodnik davka na nepremičnine, je odvisno od lege in infrastrukture. Bližina prometne magistralne ceste dviga vrednost. Tako lahko odloči nekdo, ki ne živi v hiši, ki se tako trese, da ob potresu sploh ne reagiramo. Vsi, ki živite neposredno ob prometnici Dravograd – Maribor (in še kje v Sloveniji), veste o čem govorim. Zaradi prometa se hiša trese, da čakam, kdaj se bo zrušila. Tudi na hrup se ne da navaditi. Po ne vem kakšnem predpisu pa je to dobra lega.

Davki so nekaj nedotakljivega. O skoraj vsaki stvari se ljudje lahko opredelijo in izrazijo svojo voljo na referendumu. O davkih in davčni politiki pa referendum ni možen.

Pravijo, da jih skrbi, kako bodo ljudje živeli, če se bodo preveč zadolžili. Tako govorijo tisti, ki si najbrž sploh ne predstavljajo, kako se živi s 500 ali 600 €. Ne bom izpostavljala posameznika , kot je recimo ta v novici izpred leta in pol na SiolNET Šest plač posameznika pokrije deset let delavske pokojnine. Kar nekaj je “uspešnih ljudi”, ki si znajo ustvariti kapital in morda znajo tudi izigrati sistem.

Žal ne morem verjeti, da je komu mar za državljane.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor