K zdravniku ne brez posebne sile

Ali mi lahko kdo pojasni, razloži, zakaj hočejo zdravniki “nižji glavarinski količnik”. Po novem naj bi normativ zdravnikom družinske medicine zmanjšali za 500 ljudi in sicer naj bi zdravnik imel 1895 pacientov, ki so ga izbrali za svojega zdravnika.

To bi se mi zdelo smiselno, če bi delali tako kot so pred leti, ko še niso naročali. Saj se gotovo spomnite – ko smo zboleli, ali pa nas je skrbelo, da smo zboleli, smo šli v zdravstveni dom in čakali v čakalnici, dokler da smo bili na vrsti. Če je bil slučajno naš zdravnik odsoten, smo počakali v sosednji ambulanti. Zdravnik pa je delal tako dolgo, kot je bilo potrebno, da je sprejel zadnjega pacienta.

Zdaj se je potrebno naročiti: ko se odločim, da grem k zdravniku, moram poklicati po telefonu za termin, pravzaprav so pri mojem zdravniku še bolj napredni in ni potrebno, da motim sestro pri delu in se z njo pogajam, kateri termin mi ustreza. Pri mojem zdravniku uporabljajo aplikacijo, kjer lahko brez nadlegovanja osebja pogledam, kdaj imajo kaj prostega.

Tu je to, česar ne razumem. Za zdravnike in zdravstveno osebje velja 40 urni delovni teden enako kot za vse zaposlene. Če hočejo imeti več časa za posameznega pacienta, bi se morali boriti, da jim znižajo normativ na recimo deset ali petnajst pacientov dnevno. Če znižajo dnevni normativ bom pač namesto en dan, čakala tri dni ali pa en teden. Če znižajo glavarinski količnik, se mi pa lahko zgodi, da si sploh ne bom mogla izbrati zdravnika v domačem kraju

Zanima me, kakšen učinek imajo vse te javne debate in informacije o preobremenjenosti zdravnikov in o nespoštljivosti občanov do zdravnikov, ker za vsako malenkost iščejo zdravniško pomoč. Nekateri se za to ne zmenijo. Mene pa to obremenjuje. Tako ali tako ne maram iskati pomoči za sebe. K zdravniku sem šla samo, ko je bila res sila. Tudi ne morem sprejeti dejstva, da je starost povezana z doživljenjskim jemanjem zdravil. Ob vsej tej preobremenjenosti zdravnikov in zdravstvenega osebja pa res ne morem tratiti njihovega časa z mojimi malenkostnimi težavami kot je povišan krvni tlak, in razne dedne obremenjenosti s srćnimi obolenji in diabetesom. Domnevam, da nisem edina in da je še kdo, ki razmišlja podobno in ne zapravlja časa zdravnikom.

Dodaj odgovor