Kaj bi morali vedeti o staranju

Presenečena sem, koliko dejstev o staranju je v javnosti nekako prikritih. Vtis imam, da se veliko več govori o psiholoških in socioloških vidikih kot pa o telesnih spremembah.

Pogosto slišimo: “Leta niso pomembna” in “Saj smo še mladi po srcu”, ali “Ne damo se letom” in podobno. Glede na moje poklicno delo sem poslušala predavanja in brala literaturo o tem, kako ostati psihično vitalen in aktiven tudi v kasnejših letih. Po drugi strani pa sem se ukvarjala s socialno oskrbo na domu, kjer je šlo za stare, onemogle ljudi, ki ne morejo preživeti brez pomoči drugega. Zdi se, kot da je nek čuden preskok od vitalnih do nemočnih starejših. Vendar temu ni tako.

Zadnje čase prebiram resne naše in tuje strokovne članke o prehrani in fizični aktivnosti v starosti. Vedela sem, da starejši potrebujejo manj kalorično hrano in da se pogosto zredijo. Tudi kostna gostota se zredči in zlom zapestja ali kolka je pogostejši kot pri mlajših. S težo nikoli nisem imela težav, saj sem ob prehladu ali gripi izgubila tudi do 10 kg. Zdaj pa je skrajni čas, da ustavim naraščanje teže. Ampak situacija sploh ni več tako enostavna, kot je to v mlajših letih.

Ali ste že slišali za sarkopenijo? “Sarkopenija je bila opredeljena kot starostna, nehotena izguba mase in moči skeletnih mišic.  Dokazi kažejo, da se mišična masa in moč skeletnih mišic že v četrtem desetletju življenja zmanjšata linearno, pri čemer se do 80. leta življenja izgubi do 50% mase. Glede na to, da mišična masa predstavlja do 60% telesne mase, lahko patološke spremembe tega pomembnega metabolno aktivnega tkiva močno vplivajo na starejšo odraslo osebo. Posledice sarkopenije so pri starejših ljudeh pogosto hude, saj lahko zmanjšanje jakosti in funkcionalnih lastnosti, povezanih s sarkopenijo, prispeva k številnim škodljivim zdravstvenim izidom, vključno z izgubo funkcije, invalidnosti in oslabelosti” so zapisali v  članku Sarcopenia in older adults na NCBI. Gre za proces, ki se odvija zaradi hormonskih sprememb, ki so normalne. Študije kažejo, da dodajanje hormonov ali kakšnih zdravil, ne koristi.

Izgubljanje mišične mase se lahko upočasni s telesno vadbo in ustrezno prehrano. Hrana mora biti pestra in uravnotežena z dovolj sadja in zelenjave. Povečan naj bi bil tudi delež beljakovin. Običajno je 1g na kg telesne teže. Pri starejših pa so priporočila 1,2 do 1,5g beljakovin na kg telesne teže dnevno.

Nujna je tudi fizična aktivnost, ki med drugim pospeši presnovo. Obsega aerobno vadbo, vaje za moč, vaje za gibljivost in vaje za ravnotežje.

Zaradi teh prosesov, kjer mišična masa postopno izginja in jo nadomešča maščobno tkivo, bi bilo nujno, da ljudje skrbijo za zdravo prehrano in optimalno težo vso odraslo dobo, da pri petdesetih indeks telesne teže ne presega 25 in da se nadalje teža vzdržuje. Shujševalne diete v kasnejših letih morajo biti zelo skrbno pripravljene, da ne pospešijo sarkopenije. Pravijo, da se je potrebno posvetovati z zdravnikom tako glede hujšanja kot preden začnemo z intenzivno telesno vadbo.

Prehranska priporočila za starejše odrasle preberite na portalu Prehrana.si

Več o starejših v Sloveniji in tej tematiki lahko preberete na strani NIJZ na tej povezavi.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor