Kaj je bilo skrito in prikrito v otroškem pudru

Najstarejše kozmetično in negovalno sredstvo, ki se ga spomnim iz najzgodnejšega otroštva je baby puder. Začnemo ga uporabljati pri dojenčku in nas spremlja vse življenje, kadar je potrebno osušiti kožo, medtem ko je uporaba smukca ali talka, ki je glavna sestavina pudra, veliko obsežnejša.

Farmacevtska družba Johnson & Johnson je že desetletja vedela, da je lahko uporaba otroškega pudra nevarna, ker naj bi vseboval kancerogeni azbest, kot je leta 2018 ugotovil Reuters.

“Leta 2006 je Mednarodna agencija za raziskave raka razvrstila smukec kot možno rakotvorno snov za človeka, če se uporablja na področju ženskih genitalij. Vendar nobena zvezna agencija v ZDA ni ukrepala, da bi odstranila smukec s trga ali dodala opozorila.”  Wikipedija

Talk ali smukec je mineral magnezijev silikat, ki se uporablja v kozmetiki, športu in medicini. Prehranska industrija ga uporablja kot dodatek E553b. Ameriška uprava za hrano in zdravila FDA ocenjuje, da je kot sredstvo proti sprijemanju kuhinjske soli varen v koncentracijah manjših od 2%.

In kje je problem? Talk je naravni mineral tako kot azbest in v naravi se na določenih lokacijah nahajata skupaj. Tako izkopan smukec je lahko onesnažen z azbestom, ki povzroča mezoteliom – rak rebrne mrene, če se vdihava vlakna, pa tudi rak jajčnikov pri uporabi v genitalnem predelu. Od leta 1976 naj bi bila stroga kontrola, ki zagotavlja varno uporabo. FDA je opravila kontrolo kozmetičnih izdelkov in ni našla nevarnega azbesta; vendar pa so vzorce za pregled dale samo 4 firme.

Februarja 2016 je sodišče v St. Louisu zaradi tožbe zoper Johnson & Johnson (J&J) naložilo tej firmi, da plača družini ženske v Alabami, ki je umrla zaradi raka jajčnikov, 72 milijonov dolarjev.. V letu 2018 je tej isti firmi bilo naloženo plačilo odškodnine 4,7 milijarde dolarjev 22 ženskam, ker na njihovem pudru ni bilo opozorila in so 4 desetletja prikrivali prisotnost azbesta. V teku je še 1200 do 2000 tožb v zvezi s smukcem.

Ali je bil puder, ki se je dobil v naših trgovinah, varen, lahko samo ugibamo.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor