Bila sem pri vedeževalki

Ste si kdaj dali napovedati prihodnost? Verjetno nas vse zanima, kaj nas čaka, radi bi zvedeli, da se nam bo življenje odvijalo dobro, da bomo srečni, ljubljeni, zdravi in bogati. Prihodnosti si ne bo dal napovedati, kdor ne verjame v jasnovidnost in orakeljske tehnike. Prav tako ne bo po prihodnosti povprašal, kdor se boji, da bi izvedel kaj slabega.

Verjamem, da se do neke mere lahko pogleda v prihodnost. V zadnjih tridesetih letih se je pri nas pojavilo veliko vedeževalcev in vedeževalskih firm. Kakšne so njihove sposobnosti lahko sklepam po zaposlitvenem oglasu ene izmed njih – iskali so študentko, ki je zgovorna in to je dovolj za delo na vedeževalskem telefonu.

V tretjem letniku gimnazije sem imela prijateljico, s katero sem preživljala vse popoldneve. Njeni starši so bili na delu, trije ali štirje prijatelji pa smo se pri njej družili, poslušali plošče in pili kavo. Prazne skodelice smo obrnili na krožniček in prijateljica je potem “šlogala” iz kave. ne spomnim se, ali smo verjeli figuram v usedlini, zagotovo pa smo se zabavali. Temu druženju ob glasbi in kavi je po nekaj mesecih bilo konec, ko so se odselili.

V naslednjem šolskem letu pa sem se srečala s pravo vedeževalko. S prijateljico in sošolko sva zvedeli, kje stanuje “kartenšlogarca” Ančka. Nekega dne po pouku sva jo poiskali. Ne vem, kako in kaj je napovedala prijateljici. Meni je zadela približno. Imela je navadne igralne karte. Ne vem, ali je napoved razbrala v kartah ali v dejstvu, da sem bila maturantka. Povedala je, da bom šla v mesto. Da bom imela poklic v zdravstvu, da bodo starši ponosni name ter da bom mlada vdova. Res sem šla študirat v Ljubljano. Na njeno napoved sem pozabila, ko sem se konec maja po nasvetu psihologa odločila za študij socialnega dela – ni v zdravstvu, je pa blizu. Tudi vdova nisem bila, pač pa sem se s hčerkinim očetom razšla, ko je deklica imela tri mesece. Verjamem, da so bili starši ponosni name – po desetih letih dela sem pripravila vse za ustanovitev javnega zavoda in bila potem vsa leta direktorica.

V čem so koristi vedeževanja? Pogovarjaš se o svojih osebnih zadevah s tujcem, nevpletenim. Na podlagi orakeljskega sredstva ali občutka lahko odpre kakšen nov pogled na življenjsko situacijo.

Dodaj odgovor