Kaj govorijo

Ste kdaj pomislili, kaj si o vas mislijo drugi. Kakšen odtis boste zapustili v ožji ali širši družbi? Še posebej, če delate z ljudmi. Kako se vas bodo ljudje spominjali še desetletja po smrti? V skupini na FB so objavili staro sliko učiteljskega zbora in ob njej se ljudje pogovarjajo o učiteljih, ki so jih učili pred več kot petdesetimi leti in večina jih je že pokojnih. Zanimivo je, da nekdo ne more pozabiti učiteljice, ker je bila tako dobra in prijazna, drugi pa pravi za isto učiteljico, da je bila zlobna in ga je tepla.

Našega krajevnega zdravnika, ki je umrl leta 1960 sem videla samo enkrat, poznam pa pripovedi o njem. Ko je moja starejša sestra bila dva meseca star dojenček, je hudo zbolela. Družina je takrat živela v Podklancu, približno dva km od centra, kjer je bil zdravnik. Bil je februar leta 1949, huda zima. Ko je oče prišel z dela in videl bolnega dojenčka, je tekel prosit zdravnika, da bi prišel domov pregledat malo bolnico. Pa mu je zdravnik rekel: “Zrihtaj mi prevoz, peš ne bom šel tako daleč.” Oče je rekel, da lahko kmeta prosi, da pride ponj s konjsko vprego, pa je zdravnik odvrnil: ”Z gurami se ne bom vozil. Sem mi pripelji dojenčka!” Pa je tekel nazaj domov. Mama je bolno dojenčico z visoko vročino toplo zavila in v vozičku dobro pokrila , da jo je peš z otroškim vozičkom peljal k zdravniku. Ko je zdravnik dojenčico pregledal, je napisal recept, očetu pa rekel:”Kaj pa nosiš tako bolnega otroka ven. Ima pljučnico. Teci domov, da pride čim prej na toplo. Potem pojdi nazaj po zdravila.”

Moji starši so tega zdravnika poznali kot neprijaznega vse do par mesecev pred njegovo smrtjo. Takrat je mama šla k njemu, da bi dobila zdravila, ker je moj brat zbolel. Opisala je simptome in dobila recept.  Isti dan popoldne pa je zdravnik prišel k nam domov, da je pregledal dečka, čeprav ni bil klican na hišni obisk. Vsem bi bilo življenje malo lažje in lepše, če bi bil prijazen že prej.

Še vedno sem prepričana, da je prav, da če sočloveku ne moreš pomagati, bodi vsaj prijazen, pa bo obema lepše.

Dodaj odgovor