Kaj se zgodi, če uporabljate alu-folijo

Strokovnjaki ugotavljajo, da so povečane ravni aluminija v telesu povezane z osteoporozo in Alzheimerjevo boleznijo.

Ali ste vedeli, da je prvi na svetu leta 1911 Bernardin Tobler začel ovijati čokoladne ploščice v aluminijasto folijo, vključno s  trikotno čokoladico Toblerone . [Leta 1912 je Maggi (danes blagovna znamka Nestlé) uporabljal aluminijasto folijo za pakiranje juh v kockah. Danes se aluminij in aluminijeva folija zelo široko uporablja v prehranski industriji in v gospodinjstvih. Mnogi poceni lonci in ponve so narejeni iz aluminija. Aluminij se uporablja tudi pri izdelavi določenih zdravil, antacidov, nekaterih kozmetičnih izdelkov in dezodorantov.

Nevarnosti kuhanja z aluminijasto folijo

Vpliv aluminija na zdravje se zaradi njegove razširjenosti še vedno preučuje, čeprav naj ne bi bil strupen. Nevarnosti kuhanja z aluminijasto folijo se pojavijo, ko se segreje na visoke temperature. Segrevanje povzroči prehajanje aluminija v hrano. Obstajajo številni dejavniki, ki povzročajo izpiranje aluminija v hrano.

Nekaj toksičnosti se kaže v odlaganju aluminija v kosti in osrednje živčevje, ki se zelo poveča predvsem pri bolnikih z zmanjšanim delovanjem ledvic. Prehrana z veliko vsebnostjo aluminija lahko povzroči zmanjšano mineralizacijo kosti , ki so jo opazili pri prezgodaj rojenih otrocih in otrocih z zavrto rastjo.

Uporaba aluminijaste kuhinjske posode naj ne bi kazala nobene toksičnosti. Bolj nevarna bi lahko bila pretirana uporaba aluminij vsebujočih antacidov in sredstev proti potenju. Študije so pokazale, da absorbcijo aluminija znatno poveča uživanje kisle hrane ali napitkov, maltol, ki se uporablja kot ojačevalec arome, pa poveča akumulacijo aluminija v živčnih tkivih in kosteh. Aluminij poleg tega poviša z estrogenom povezano ekspresijo genov v laboratorijsko gojenih celicah človeškega raka dojk. Zaradi estrogenu podobnih učinkov so te soli razvrščene med kovinoestrogene.

Aluminij je klasificiran kot nekarcinogen. Aluminij so dolgo časa imeli za faktor tveganja za Alzheimerjevo bolezen. Trenutno med zdravniki in znanstveniki prevladuje mnenje, da rezultati dosedanjih raziskav niso prepričljivo dokazali vzročne povezave med aluminijem in Alzheimerjevo boleznijo. Nekatere študije kljub temu kažejo, da vzročna povezava obstaja, V nekaterih delih možganov so sicer odkrili povečano vsebnost aluminija, vendar bi ta lahko bila posledica in ne povzročitelj bolezni.

Raziskovalci so tudi ugotovili, da je kisla hrana povečala nevarnost kuhanja z aluminijasto posodo. Torej je prišlo do večjega prehajanja aluminija, ko so živila vsebovala limonin ali paradižnikov sok. Avtor študije in vodja oddelka za kemijo na univerzi Ain Shams, Ghada Bassioni meni, da aluminijasta folija, ki se uporablja pri kuhanju, omogoča, da kovina vstopi v telo, zato aluminijasta folija ni primeren za kuhanje, še posebej kisle hrane.

Kako se izogniti aluminiju?

Obstaja veliko sprejemljivih alternativ za uporabo aluminijaste folije pri kuhanju.

Tukaj je nekaj nasvetov za izogibanje tveganjem, povezanim z izluževanjem aluminija med kuhanjem:

  • Hrano pečemo v steklenih ali porcelanskih posodah
  • Pri predhodno pripravljeni predelani hrani odstranimo živilo iz njihovih aluminijastih posod in ga segrejemo v posodi iz nerjavečega jekla ali emajlirani.
  • Aluminijevo folijo uporabljamo samo za shranjevanje hladne hrane za kratek čas .
  • Uporabo aluminijastih posod zamenjamo z visoko kakovostno posodo iz nerjavečega jekla. Vendar, če to ni mogoče, profesor Bassioni predlaga prekuhanje novih aluminijskih posod nekajkrat v vreli vodi, dokler površina ni mat. Ta oksidacijski proces preprečuje izpiranje aluminija v hrano.

Vir: Wikipediahttps://sl.wikipedia.org/wiki/Aluminij

https://www.healthyandnaturalworld.com/aluminum-foil-risks/

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor