Ne odprite, preverite

Ali odprete vrata vsakomur, ki pri vas pozvoni? Spodobi se, da pogledamo, kdo je prišel in kaj želi. Zagotovo je to veljalo v preteklosti, sedaj pa to ni več vedno dobro. Kaj, če reče, da je prišel zaradi elektrike, plina, odvoza smeti, KTV… Poglejmo naslednje:

Na FB je časopis Delo napisal “Občanom policisti svetujejo, naj imajo osebe, ki so prišle nenapovedano ves čas pod nadzorom in naj jih ne vabijo v prostore. Če hišo zapustijo, naj jo zaklenejo, ključ pa vzamejo s seboj, četudi »stopijo le za vogal«.”

Na ta zapis in povezavo na članek je med drugimi bil tudi komentar:

“Ta teden je pri meni pozvonilo dopoldne. Tip s kufrom pravi, da preverja plinsko napeljavo in se mimo mene zrine v stanovanje. za njim pa mladenič. Pogleda ventil, ki je nov, pred 2 letoma so iz plinarne priklopili nov štedilnik. Pa začne nekaj o “tistih šalabajzerji”. in seveda, njegov “aparat” zapiska in pravi, da ga mora takoj zamenjati moj ventil in da me bo to stalo 90 evrov. Vse to se je zgodilo v manj kot minuti. Nisem še ravno zelo stara, a sem rabila nekaj trenutkov, da sem sploh dojela, kaj hoče, zahtevala papirje in dokazila – privlekel je nekak cegelc in potem sva se prerekala in šele ko sem povzdignila glas in se je prikazal iz sobe pes, je besno odšel. Če naleti na starejšega človeka in ga začne strašit, da plin uhaja, normalno, da se vsak ustraši.”

Spomnila sem se, kako so pred kakšnimi 50 leti pri nas govorili, da si je par fantov privoščilo zabavo in sicer naj bi obiskali kmete ter se predstavili, da so inšpektorji. Naj bi menda cepili krave in preizkušali kvaliteto jabolčnika. S tem so prigoljufali nekaj denarja, zastonj pili jabolčnik, pa tudi nekaj dodatne šode povzročili, saj so menda iztočili iz soda jabolčnik, ki jim ni bil všeč.

Takšno lumparijo so si objestni mladeniči lahko privoščili v dobi revnih komunikacijskih sredstev, ko so telefone imeli samo v mestu.

Zakaj bi danes odprli vrata neznancu. Samo, če imate radi, da pridejo k vam akviziterji, samo v tem primeru. V nobenem drugem slučaju ni potrebno odpreti vrat. Poglejte, danes, ko ima vsak otrok prenosni telefon, ko je ljudem telefon osnovna življenjska potrebščina, vas lahko pokliče in se najavi, kdor ima interes do vas in do vstopa v stanovanje ter ste mu vi dali svojo številko. Res se nekatere službe tega še vedno ne poslužujejo in potem se zgodi, da npr. električarji zaman trkajo na vrata. Za pozdravit pa je dimnikarsko podjetje, ki pošlje pisno obvestilo, kdaj bo prišel dimnikar in s kakšnim namenom, ter navedejo telefonsko številko, na kateri dogovorite ustreznejši termin. Pa še to, če vendarle odprete vrata delavcu od plinarne, preden ga spustite v stanovanje, pokličite njegovo firmo in preverite. Premalo je, da vam pokaže izkaznico, saj je lahko ponarejena.

Tudi za pomoč v stiski ni potrebno odpirati vrat tujcu. Spomnim se, da je pred mnogimi leti kakšen mimoidoči vstopil in mamo prosil za kozarec vode. To je bilo v času, ko so ljudje hodili peš in niso imeli vode v plastenkah. Če se danes komu zgodi kakšna stiska in nepredviden slučaj je tu spet telefon, da pokliče ustrezno številko 112, 113 ali 1987, pa morda še katero.

Torej ne odpirajmo vrat, ne da bi se prej prepričali na zaupanja vreden način, kdo je obiskovalec. Varnost mora biti pred vljudnostjo.

Vir: Facebook

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor