Kako se obvarovati strupov v stanovanju

Ali ste kdaj pomislili, da je vaše zdravje lahko ogroženo zaradi stanovanja, lepega, novega, čistega? Dom naj bi bil kraj, kjer smo varni v vseh ozirih, vendar nas v njem marsikaj ogroža, še posebej ker smo tem vplivom trajno izpostavljeni. Vemo, da so škodljiva lepila, laki, talne obloge, čistila. Vse to oddaja hlape, ki škodujejo zdravju. Ugotavljajo, da je zrak v stanovanju 2 do 5 krat bolj onesnažen kot zunaj.

Vsi poznamo, da je hišni prah možen alergen in sprožilec astme. Pri hišnem prahu pomislimo na pršice. vendar je poleg njih še vrsta drugih snovi. Oblazinjeno pohištvo s penasto gumo je bilo navadno obdelano s snovjo PBDE. Pogledala sem, kaj je o tem napisano v Wikipwdiji: Polibromirani difenil etri ali PBDE , so organobrominske spojine, ki se uporabljajo kot zaviralec gorenja.  Kot drugi bromirani zaviralci gorenja se PBDE uporablja v najrazličnejših proizvodih, vključno v gradbenem materialu, elektroniki, pohištvu, v motornih vozilih, letalih, plastiki, poliuretanski peni in tekstilu.  Nevarnosti teh kemikalij za zdravje so pritegnile vse več pozornosti in pokazalo so se, da že na ravni, ki jo najdemo v gospodinjstvih, zmanjšujejo plodnost pri ljudeh .”

Druga skupina nadvse razširjenih kemikalij, ki škodujejo zdravju so per- in polifluorirane snovi (PFC). “Te polimere in mešanice PFC uporabljajo, npr. v tekstilni industriji za izdelavo repelentov za vodo in umazanijo na tkaninah in v papirni industriji za izdelavo vodoodbojnih papirjev in embalaž. PFC se uporabljajo npr. pri pakiranju hrane, za impregniranje pohištva, preprog in oblačil, vključno s čevlji. Poleg tega se PFC uporabljajo v polprevodnikih, kot dodatki za cement, v čistilih, premazih, izolatorjih, kozmetiki, barvah, detergentih za gospodinjstvo, v gasilnih penah, v pesticidih, hidravličnih tekočine in premazih posode proti prijemanju. ” Več o tem NCBI.  Zaradi tako razširjene uporabe so te snovi prisotne vsepovsod – celo v pitni vodi

Ameriško združenje neodvisnih ekologov EWG priporoča, da se izogibamo nakupu obutve in oblačil, ki odbijajo vodo in ne prinašamo v stanovanje novih stvari s potencialno škodljivimi kemikalijami in plastiko. Pozorni bodimo pri nakupu preprog, talnih oblog, pohištva, barv in lakov.

EWG priporoča, da sproti odstranjujemo prah. Površine brišemo z vlažno krpo, uporabljamo sesalnik s HEPA filtrom, ki ga dovolj pogosto menjamo. Za suho brisanje prahu uporabimo krpo z mikrovlakni, ki vežejo nase prah. Priporočajo tudi, da razmislimo o zamenjavi oblazinjenega pohištva s peno, če je bilo izdelano med leti 1970 in 2005, ker verjetno vsebuje PBDE premaz proti gorenju.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor