Tropski komarji so tu

Zaradi globalizacije se tudi živali z lahkoto selijo po svetu. V Evropo naj bi z avtomobilskimi gumami prišli tudi tigrasti komarji iz Indije.

Trenutno vreme, ko skoraj vsak dan dežuje, je ugodno za tigraste komarje. Za razvoj iz jajčeca preko ličinke in bube do odraslega komarja potrebujejo le manjšo količino stoječe vode. Dovolj je že deževnica v kamnitih kotanjah, v zamašenih strešnih žlebovih, pozabljenih igračah na dvorišču in najrazličnejših posodah, kot so podstavki cvetličnih lončkov in zalivalke, v katerih se nabira voda. Od naših komarjev se ločijo v glavnem po tem, da pikajo podnevi, medtem ko so naši aktivni ponoči. Najbolj aktivni so zgodaj zjutraj in pozno popoldne. Velik je od 1 do 8 mm. Odrasel komar živi 3 do 4 tedne. Samica izleže ok. 300 jajčec.

Tigrasti komarji so tujerodna invazivna vrsta. So zelo prilagodljivi. Doma so v jugovzhodni Aziji, od tam so se razširili po vseh celinah. Samo na Antarktiki jih niso našli. Pri nas so se najprej pojavili na Goriškem. Lani je Mestna občina Ljubljana objavila napotke meščanom, kako naj se obvarujejo pred njimi. Tudi na Koroškem so in domnevam, da po vsej Sloveniji.

Ne le, da so nadležni in da njihov pik neprijetno srbi ter povzroči oteklino, tigrasti komarji lahko prenašajo tudi tropske bolezni kot je virus zahodnega Nila, čikungunja, denga in virus Zika. Nekatere viruse lahko prenesejo preko jajčec na naslednjo generacijo komarjev.

Kako se zašćitimo? Poskušajmo čimbolj zmanjšati možnosti za razvoj komarjev. redno menjajmo vodo v vazah na pokopališču – vsaj dvakrat tedensko. Po dežju praznimo posode, v katerih se nabira deževnica. Vodo zlijemo po travi in ne v odtok – na suhem se komarji ne morejo razviti. Pravijo, da tigraste komarje odganjajo tudi aromatična zelišča kot so mete, roženkravt, bazilika, šetraj, žajbelj, melisa. Na prostem nosimo dolge rokave in dolge hlače svetlih barv. Na okna namestimo mreže proti komarjem. Odganja jih tudi klimatska naprava in ventilator, saj turbulenca zraka otežuje iskanje gostitelja.

Vsekakor je bolje, da preprečimo, da bi nas pičili. Že srbeča oteklina je neprijetna, še bolj neprijetna pa je tropska bolezen. Na strani NIJZ lahko preberemo “Poleti 2007 se je v neposredni bližini Slovenije, v Italiji (Emilia-Romagna), pojavil prvi večji izbruh čikungunje v državi z zmernim podnebjem. Bolezen je v Italijo prinesel mednarodni potnik, ki je prispel iz Indije, kjer je zbolel. Tamkajšnja zdravstvena služba je registrirala 214 laboratorijsko potrjenih primerov. Večina obolelih je bilo skoncentriranih v dveh sosednjih vaseh (Castiglione di Cervia in Castiglione di Ravenna). Sočasno se je pojavilo tudi manjše število zbolelih in okuženih v petih mestih iste regije (Cervia, Cesena, Ravenna, Rimini in Bologna).” Komarji so od popotnika prenesli bolezen na druge ljudi. O zbolelih zaradi virusa zahodnega Nila so lani in predlani poročali iz Srbije. En primer pa je bil tudi pri nas v osrednji Sloveniji.

Vir: www.ljubljana.si


Landesagentur

Foto: Pixabay


für Umwelt und Klimaschutz

Dodaj odgovor