Kdaj ste prvič poskusili alkohol?

Ali je nevljudno nazdraviti z izvirsko vodo?

“Naj malo proba, od enega požirka mu valda nič ne bo,” misli veliko staršev in otrokom že zelo zgodaj prvič ponudi alkohol. V povprečju otroci v Sloveniji prvič poskusijo alkohol že pred 12. letom starosti. Koliko je po vašem mnenju tista starost, ko je OK, da človek prvič poskusi alkohol?”     so zapisali na FB strani Ker alkohol ni mleko.

Kar nekaj komentarjev je, da nikoli ni pravi čas za alkohol. Potem pa tisti tipični: “Jst sm pr 6 letih probal popival celo puberteto pa se mal dle pa nism alkoholik tak da nehajte z bedarijami! Ce je nekdo slab je slab pa naj no alko al pa droge! S tem ko to sponzorirate je ze skor tko kot da hocete rect bols koka ko alko” in še podoben “Enako mislim, pa tudi jaz nisem alkoholik.” Nihče izmed tistih, ki preveč in redno uživajo alkohol, ne reče, da je alkoholik. samo tisti, ki ne pijejo več, ki so vključeni v kakšen program zdravljenja, priznajo, da so alkoholiki ali zdravljeni alkoholiki. Čeprav bi temu rekla, da so to ljudje, ki se zavedajo, da jim alkohol škoduje in so bivši alkoholiki.

Tu je še en prav poseben komentar:

“Ze majhnim otrokom sem ponudil pozirek vina ob hrani. Alkohola nikoli. Po moje je malo vina z vodo ( in malo sladkorja) dosti bolj zdrava pijaca od raznih ledenih cajev, sodavic in podobnih svinjarij ” za otroke”. Alkohol ni pijaca. Metati v isti kos dobro vino in cenene spirite je neumno. Mnogo koristnih snovi v vinu odtehta tistega nekaj malega alkohola. Po moje, seveda.”

V tem komentarju je zajeta naša alkoholna kultura. Vino velja za kvalitetno, zdravo pijačo. Kakorkoli, četudi ima antioksidante, vsebuje alkohol, ki ga morajo jetra predelati. Vse , kar ima vino, ima tudi grozdni sok, le alkohola ne. Dajanje vina otrokom, četudi v zelo majhnih količinah, je problematično. Ne le, da otrokom bolj škoduje kot odraslim, gre za navado in za to, da postane otroku okus domač in prijeten.

Pred leti sem imela priliko videti ob delu na terenu, kako je predšolski otrok dobil skodelico in si iz vrča, ki je stal sredi mize, nalil jabolčnik in ga pil. Sam si je nalil neokusno kislo pijačo, ker so ga tako navadili. Nihče ne more biti siguren, da otrok ali mlad odrasel ne bo začel piti preko mere torej več kot eno enoto dnevno. Nekateri so bolj nagnjeni k zasvojenosti kot drugi, zato je po mojem mnenju bolje, če ne preizkušamo nobenih opojnih snovi. Nikoli nisem srečala nikogar, ki bi rekel “Zapil sem se, ker sem se hotel zapiti”, alkoholizem se zgodi, nehote. Podobno je z vsemi drugimi zasvojenostmi.

Povsem neprimerno je, da starši ponudijo otroku katerokoli alkoholno pijačo, odgovorni tudi ne bodo pili v prisotnosti otrok, če že pijejo. Vemo, da je za žejo najboljša pijača povsem navadna voda brez dodatkov. Če pa že mora biti sok, obstajajo naravni sokovi. Verjetno bo kdo rekel, da so naravni sokovi dragi. Z malo napora lahko doma pripravite sokove in sirupe iz jagodičja in zelišč z domačega vrta ali iz narave. Alkohol res ni potreben. Ne pozabimo, da je alkohol strup, ki poškoduje razne organe, med drugim tudi možgane. Otroci so še posebej občutljivi.

Preberite še:

Zakaj postane pijača problem

“Pijem samo za potrebo”

Ne bom pisala o alkoholu

Spremljajte nas na FB strani Za boljše življenje

Foto: Pixabay

2 misli o “Kdaj ste prvič poskusili alkohol?”

  1. Prav res je vse kar je napisano in se več alkohol je strup za človeško telo in duha.Ne pijem več kot leto dni ne moram vam povedati kako dobro se počutim da o funkcionalnosti v vsakdanjiku ne omenjam!❤

Dodaj odgovor