Kdo je pogrešan

Na strani Policija.si vidimo, da je najdlje pogrešan Selišnik Franc, ki je natanko pred 50 leti – 19. maja 1969 odšel neznano kam. Doma je bil v Podolševi. Ob izginotju je bil star 22 let. Policija je objavila tudi opis “VISOK CCA 170-177 CM,VITKE POSTAVE,OVALNEGA OBRAZA,KOSTANJEVIH LAS IN SIVIH OČI V ČASU ODHODA JE BIL OBLEČEN V BELO SRAJCO, RJAVO KARIRASTO OBLEKO IN OBUT V RJAVE NIZKE ČEVLJE.” Po petdesetih letih je ta opis verjetno nepomemben. Poleg Franca Selišnika je trenutno v Sloveniji pogrešanih 83 oseb. V letošnjem letu so trije, katerih odhod v neznano ni pojasnjen.

“V Sloveniji občani vsako leto prijavijo policiji več deset pogrešanih oseb, med katerimi so otroci, mladoletniki in odrasle osebe. Obravnavanje in preiskovanje primerov pogrešanih oseb je lahko izrazito kriminalistično-policijsko opravilo ali pa povsem socialno delo, pri čemer so meje predvsem v začetni fazi preiskave zaradi nejasnosti primera težko določljive”. več o tem na Policija.si

NaTV programu IDxtra lahko gledamo serijo Izginuli. Tam vidimo, da v ZDA lahko pogrešanega prijavi samo družinski član in da mora preteči nekaj časa. Pri nas je drugače. Na strani Policija.si so zapisali: “Treba je poudariti, da lahko pogrešanje osebe prijavi vsakdo, ne glede na to, ali prijavitelj izvira iz družinskega, delovnega, ali širšega sociološkega okolja osebe. Bistven element pri tem je nepojasnjena odsotnost osebe iz njenega okolja in sposobnost prijavitelja, da ob prijavi poda pomembne podatke.” Pomembno je, da poznamo navade družinskih članov, prijateljev, da lahko sklepamo in predvidevamo, ali se je družinski član, ki ga ni domov, samo zaklepetal, ostal dlje v službi, ali pa se mu je kaj hudega zgudilo.

Vsak nepojasnjen odhod od doma, ali če se ne vrne domov, je tragičen, povezan s strahovi in bolećino. Ljudje navadno izginejo zaradi globokih osebnih stisk. Lahko se odločijo za samomor v samoti, lahko se zgodi nesreča. Kot poroča Policija, so redkeje žrtve hudih kaznivih dejanj. Če pobegne od doma mladoletnik, ga je potrebno poiskati in mu ustrezno pomagati, da se razmere uredijo. Odrasel ima vso pravico, da odide, vendar družina potrebuje informacijo, kako je z njim. Vedno obstaja nevarnost, da je postal žrtev ali nesreče ali pa kriminala. Pomembno je, da se pogrešanega čimprej najde. Dobrodošla je pomoč javnosti, saj je nekje nekdo, ki je zadnji govoril z njim, ali ga zadnji videl, ali pa ga celo srečuje in ne ve, da nekoga skrbi.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor