Ko damo svoje politično prepričanje v javnost ali internetna maska

Spet postaja politično živahno. Bližajo se evropske volitve. Za Slovenijo pomembne, ali pa tudi ne kaj dosti. No, vsaj zraven smo in morda bo kdo v Evropi videl, koliko smo svobodomiselni in koliko zadrti, ali nam je mar zdravo okolje, ali tradicija in krščanske vrednote, ali pravice delavcev… Zagotovo pa so pomembne za kandidate, ki bodo izvoljeni, ali pa ne.

Lani smo že videli, kako živahno je pred volitvami na družabnih omrežjih. Kandidati se predstavljajo v javnosti, na družabnih omrežjih pa komentirajo, komentiramo. A se spomnete vseh tistih predpisov in še evropskih direktiv, ali kakorkoli se že reče, o varstvu osebnih podatkov. Kot zanimivost naj povem, da je bil v času moje službe javen podatek, kolikšno denarno pomoč dobi nekdo – ker je šlo za javna sredstva, osebni podatek, ki se ga varuje, pa je bil zakaj, kakšna je njegova stiska. Hud osebni podatek je tudi datum rojstva. Groza, če bi kdo zvedel, da bom letos na božič dopolnila 65 let. Še bolj osebno je moje versko prepričanje, ali podatek, koga volim. Zelo varovan je tudi podatek, zakaj sem šla k zdravniku – mimogrede, če ne bi bila znanki v čakalnici potožila, zakaj sem tam, ne bi dobila koristnega nasveta, ki mi je bolj pomagal, kot uradna medicina.

Dovolj o tem. Hotela sem opozoriti na to, kako se bojimo za določene podatke, druge informacije pa prosto širimo med znance in neznance.

Preletela sem neko predvolilno objavo in pogledala komentarje. Zelo jasno zavzemajo stališča. Ljudje, ki neposredno od volitev ne bodo imeli koristi oziroma imeli bodo točno toliko, kot imajo navijači Olimpije, če zmaga Olimpija ali pa Maribor. Nastopajo z imeni in priimki. Ko priimke malo bolj pozorno pogledam, nisem več prepričana, da gre za prave priimke. En zagret komentator je Celec – kot oni v šovu Jureta Godlerja, pa Debevec – kot pacient v NMK, potem še Pozar, Smolej… Ne vem, morda so to res pogosti slovenski priimki, ali pa so lažni profili.

Ali ste že imeli FB profil z vzdevkom. Če še niste, poskusite. Boste videli, kako drugačen postaneš, če komentiraš in objavljaš kot nepoznan. Upaš si biti drznejši. V tem pa je pravzaprav smola in vsa neprijetnost, ki omogoča nestrpnost in sovražnost. Ljudje, ki pišejo pod lažnimi imeni ali lepše rečeno pod vzdevki sejejo in širijo nestrpnost povsem brez odgovornosti. V najslabšem primeru bo njihov profil odstranjen, pa si bodo naredili novega.

Nasploh pa pri komentiranju objav na družabnih omrežjih malokdaj pomislimo, da s komentarjem povemo zelo veliko o sebi. Včasih mi kdo reče, ali se ne bojim, da bom z blogom preveč povedala o sebi. Ne, nasprotno. V blogu lahko opišem, razložim, pojasnim, kolikor se mi zdi potrebno. Veliko večja možnost je, da bo kdo narobe razumel komentar kot pa blog zapis. Drugo pa. nikomur ne želim nič slabega in ničesar mi ni potrebno skrivati. Vedno in povsod zagovarjam humanost, sočutje, skrb za človeka in naravo.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor