Ko računalničar zlorabi pomoč

Ali ste kdaj prosili koga za pomoč pri uporabi računalnika? Ali vam je pomagal človek, kateremu popolnoma zaupate?

Internet je odlično sredstvo za najrazličnejše lopovščine. Zgodi se, da nekdo, ki mu zaupate in vam prijazno pomaga pri zagati z računalnikom, zlorabi in vas spravi v težave.

Zgodilo se je, da je mlajši moški Boštjan, ki je zelo spreten z računalniki in sodobno tehniko, pomagal starejšemu sosedu Jožetu.

Sosed Jože je imel žival, hišnega ljubljenčka, ki ga je dresiral. Čim je nabavil žival, je prosil tehnično spretnega mladeniča Boštjana, da je posnel njega in žinalco. Boštjan je naredil Youtube kanal samo za posnetke te živali in vsako leto objavil kaj. Nenadoma je po nekaj letih stari sosed Jože z dresiranim ljubljenčkom postal popularen in znan. Prijazen, tehnično razgledan mladenič mu je na ime dresirane živali naredil stran na družabnem omrežju. Razumljivo, da je tudi sebi določil status skrbnika strani.

Nekega dne se je na strani prikupne dresirane živali pojavil komercialni oglas oziroma reklama za neko podjetje, katerega direktorica je bila bivša Boštjanova sodelavka.Jože tega ni vedel. Ves začuden, kaj nekdo objavlja na strani njegove ljube živali, je poklical Boštjana in ga prosil za pomoč, saj ni želel, da se objave, ki jih on piše v imenu svoje živalce skrijejo pod nekimi reklamami. Reklamo za podjetje je skreiral in objavil Boštjan sam in je hitro povedal Jožetu, kateri ženski naj javno napiše opozorilo in svarilo, da ne bo več objavljala. Ženska, ki naj bi objavila reklamo, seveda ni ničesar vedela o komercialnem oglasu in se je med njo in Jožetom vnel oster spor.

Boštjan se je galantno umaknil, kot da ga vse skupaj nič ne zadeva. Jasno pa je bilo, da je hotel bivšo sodelavko znervirati, ker je imel občutek, da mu predstavlja preveliko konkurenco. Boštjan je pomoč sosedu izkoristil za svoje podle namene. Jože mu je zaupal in se zaradi tega znašel v težavah.

Nikoli nikomur ne zaupajte gesel. Za uporabo družabnih omrežij se potrudite, da boste sami obvladali. Tako ali tako nas ogrožajo hekerji, če pa dajemo gesla kar tako naokoli, pa jim olajšamo delo.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor