Koga moti onesnažen zrak

Promet je eden izmed dejavnikov, ki povzročajo avtizem. Z znanstveno raziskavo, ki je predstavljena v ćlanku Traffic-Related Air Pollution, Particulate Matter and Autism avtorjev Heather E. Volk, PhD, MPH; Fred Lurmann; Bryan Penfold; Irva Hertz-Picciotto, PhD; Rob McConnell, MD, so ugotovili neposredno povezavo med izpostavljenostjo izpušnim plinom in avtizmom. V letih 2011 do 2013 so proučevali pogostost pojavljanja avtizma pri otrocih, katerih matere so času nosečnosti in otroci v prvem letu živeli ob prometnih cestah in pri tistih, ki so bili na področjih brez prometa. Ugotovili so, da je avtizem trikrat pogostejši na prometnih področjih. Izpušni plini naj bi vplivali na spremembe v genih kakor tudi na vnetne procese.

Novejša študija, o kateri je novembra 2018 poročal ScienceDaily je bila izvedena v Šanghaju in so ugotovili, da onesnažen zrak poveča tveganje za razvoj motnje avtističnega spektra  do 78%-. Gre za izpušne pline avtomobilov, kakor za izpuste iz tovarn in drugih virov. Onesnažen zrak po vsem svetu vsako leto povzroči 4,2 milijona smrtnih žrtev.

Ena izmed osnovnih skrbi vlad in politik bi morala biti skrb za ćisti zrak, za zmanjševanje izpustov plinov in trdnih delcev v zrak ne le zaradi vpliva na globalno segrevanje planeta, pač pa tudi zaradi neposrednega vpliva na zdravje ljudi.

Danes sem dobila položnice za plačilo nadomestila za stavbno zemljišče. Pri izračunu je upoštevana lokacija nepremičnine, bližina centra in infrastrukture. Sprašujem se, ali je kdo izmed snovalcev občinskih odlokov in snovalcev nove davčne zakonodaje o nepremičninah pomislil, koliko manj je vredna hiša ob glavni cesti, kot tista, ki je oddaljena od prometnice. Domove pač imamo, kjer jih imamo in sčasoma se navadimo na hrup prometa in smrad po izpušnih plinih v stanovanju. Pa tudi na avtizem in astmo ter alergije se moramo navaditi. Če bomo malo prej umrli, pa vsaj ne bomo povzročali problema s staranjem prebivalstva.

Uporabljena članka:

ScienceDaily- Air pollution linked to autism

JAMA Network – Traffic-Related Air Pollution, Particulate Matter,
and Autism

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor