Koliko hrane pojemo in koliko damo v smeti

Poglejte, kakšni so podatki Eurostat o porabljeni hrani na prebivalca v Sloveniji:

Prebivalec Slovenije je v letu 2018 porabil za prehrano največ žit (123 kg) in zelenjave (111 kg), porabil pa je tudi 93 kg mesa, 88 kg svežega sadja, 67 kg krompirja, 11 kg jajc, 5 kg riža in 1 kg medu.

Podatki so zanimivi. Številke se mi zdijo visoke. Verjetno je v kategoriji žita zajet tudi kruh in pri mesu mesni izdelki. Morda pa so ti podatki v navezi s podatki o odpadkih

V Sloveniji je v 2018 nastalo 62 kg komunalnih odpadkov na prebivalca več kot v 2014; v gospodinjstvih jih je v 2018 nastalo za 18 % več, v proizvodnih in storitvenih dejavnostih pa za 11 % več kot v 2014. Stopnja recikliranja komunalnih odpadkov je od 2014 do 2017 narasla za 22 odstotnih točk.

Na prebivalca je 495 kg komunalnih odpadkov. V Sloveniji se povečuje tudi količina odpadne hrane na prebivalca; v 2014 je nastalo 61 kg v 2018 pa 68 kg odpadne hrane na prebivalca. Mesečno zavržemo več kot 5 kg hrane. Prav neverjetno – povprečna štiričlanska družina naj bi po teh podatkih zavrgla mesečno skoraj 20 kg hrane. Več podatkov je tu.

Dodaj odgovor