Krajša pričakovana življenjska doba pri avtistih

Dve novejši znanstveni raziskavi kažeta, da imajo osebe z motnjami avtističnega spektra /MAS/ krajšo pričakovano življenjsko dobo v primerjavi z ostalo populacijo. Prva objavljena aprila 2017 v American Journal of Public Health, ugotavlja, da je povprečna življenjska doba oseb z MAS 36 let. Ljudi, ki imajo avtistično motnjo, najbolj  ogrožajo poškodbe. Verjetnost, da bodo umrli zaradi poškodbe, je znatno večja, kot pri drugih. Kar 28% oseb z MAS umre zaradi poškodb. Največ je zadušitev in utopitev. Največ utopitev je v starosti 5 do 7 let. Večje je tudi tveganje, da se bodo izgubili in ob tem doživeli nesrečo.

Druga raziskava, objavljena januarja 2018 v British Journal of Psychiatry, je švedska študija. Ta ugotavlja pričakovano življenjsko dobo 39,5 let pri osebah z MAS, ki imajo tudi učne težave oz. kognitivno prizadetost; medtem ko je 58 let pri tistih, ki imajo motnjo avtističnega spektra brez kognitivne motnje. Najpogostejši vzroki smrti so srčno obolenje, samomor in epilepsija. Stopnja samomorilnosti pri osebah z MAS je 9-krat višja od splošne populacije. Le 1% splošne populacije ima epileptične napade, medtem ko ima epilepsijo kar 20% do 40% oseb z MAS in to je večje tveganje za smrt, do katere lahko pride ob napadu.

 

Za preprečevanje prezgodnjih smrti pri osebah z MAS je koristno, da se otroke čim prej nauči plavati, se jim zagotovi ustrezna psihološka in pshiatrična pomoč pri težavah z duševnim zdravjem kot so depresija, anksioznost, hiperaktivnost, agresija in druge spremljajoče psihične težave. Prav tako se s starostjo tudi veča možnost epileptičnih napadov in srčnih obolenj in je potrebna pozornost v tej smeri, da dobi pravočasno ustrezna zdravila. Nujno je, da se že otroke z MAS nauči in privzgoji zdrav način življenja.  Zelo pomembni so socialni stiki, v katerih so te osebe ovirane in pri tem imajo zelo pomembno vlogo skupine za samopomoč.

2 misli o “Krajša pričakovana življenjska doba pri avtistih”

  1. Moj sin je danes star 39let.Ima motnjo avt. Spektra in epilepsijo.. Imamo zdravila za epilepsijo in dodatke za avtizem.. Imamo varstvo, se socializira. Nevarnost so epu. Napadi ko pade in se piskoduje to je resna groznja.. Zato midva z mozem vedno dezuraamo nikoli ga ne puscamo samega..

  2. Pri marsikomu je problem, ker noče k zdravniku. Mislim, da je prezgodnja smrt predvsem pri tistih, ki se ne zdravijo. Res pa ti otroci in odrasli potrebujejo stalno asistenco in prisotnost skrbnega odraslega.

Dodaj odgovor