Krompir in mleko z zlato začimbo

Nikoli si ne bi mislila, da ima neka povsem običajna azijska začimba toliko koristnih lastnosti. Ali veste, kako dragocena je kurkuma? Začimba prijetnega okusa, ki je uporabna tako v napitkih kot v najrazličnejših jedeh, je pritegnila pozornost raziskovalcev, ki so opravili vrsto študij o koristih kurkume in aktivne snovi kurkumin.

Raziskave kažejo, da kurkumin lahko pomaga pri obvladovanju oksidativnih in vnetnih stanj, metaboličnega sindroma, artritisa, tesnobe in hiperlipidemije. Prav tako lahko pomaga pri obvladovanju vnetja, ki ga povzročajo vadbe in bolečine v mišicah, s čimer se izboljša okrevanje in kasnejše delovanje pri aktivnih ljudeh. Poleg tega lahko razmeroma nizek odmerek koristi zdravju za ljudi, ki nimajo diagnosticiranih zdravstvenih stanj.Celoten članek Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health avtorjev Susan J. Hewlings in Douglas S. Kalman lahko preberete tu.

Poznano mi je bilo, da kurkuma veča odpornost, da jo uporabljajo pri kožnih obolenjih ter pri težavah z žolćnikom in jetri. Ptresenetile pa so me ugotovitve, da uravnava holesterol in koristi pri metabolnem sindromu. Torej, če imamo težave z nabiranjem maščobe okrog trebuha in nam grozi sladkorna bolezen, si bomo izdatno privoščili to zlato začimbo.

Pred spanjem, si pripravimo kurkumino mleko: za napitek uporabimo navadno ali rastlinsko mleko. Dodamo kurkumo in bio-cimet. Segrejemo. Okus izboljšamo še z žličko meda. Če pazimo na kalorije, bomo med izpustili.

V tej poletni vročini pa se za kosilo prileže krompir s kurkumo, poleg pa popečen tofu in kumare v solati. Krompir pripravim tako, da ga olupim, narežem na kocke in ga v slani vodi skuham. Kuhanemu odlijem vodo, ga posujem s kurkumo, drobnjakom ali peteršiljem in prelijem z oljčnim oljem.

Foto: Pixabay

71427321893

Dodaj odgovor