Krompirjeva kremna juha – repni ali repičov zos

Krompir je eno izmed temeljnih živil, zato tudi ni nenavadno, da so zanj različna imena – od podzemeljskih hrušk in čomp do repe in repice. Moja mama je bila doma iz Podjunske doline na Koroškem, zato smo pri nas kuhali repičov zos. Pri sosedu pa so sadili repo in so jedli repni zos in repno župo.

Tu je recept za mojo krompirjevo kremno juho, ki smo ji rekli repičov zos:

Sestavine:

  • 6 srednje velikih krompirjev
  • 2 l vode
  • 2 žlici moke
  • 3 žlice olja
  • mleta kumina
  • sol
  • poper
  • česen
  • kis

Krompir olupim in ga na narežem na kose. Tako olupljen in narezan krompir dam kuhat v vrelo osoljeno vodo tako, da je ves krompir prekrit z vodo. Dodam česen in mleto kumino. Ko je krompir kuhan, pripravim svetlo prežganje iz olja in moke. Dodam ga krompirju in vodi. Pustim, da še enkrat zavre. Krompir zmečkam z mečkalcem za krompir. Če je juha pregosta, dodam še malo vode. Po okusu dodamo poper in dve žlici kisa.

Po tradiciji smo to juho kuhali ob ponedeljkih, da smo v njej porabili kuhano govedino, ki je ostala od nedeljske juhe. Kuhano govedino smo narezali na koščke in jo dodali juhi skupaj s prežganjem.

71427321893

Dodaj odgovor