Darilo, ki res razveseli

Babice in dedki, mamice in očki, če nameravate otroka razveseliti z ljubljenčkom, vas bo morda zanimalo razmišljanje in moje izkušnje z živalicami v stanovanju. Lahko si preberete tu.Decembrski prazniki, čas pričakovanja, čas daril. Otroci pišejo Božičku, Dedku Mrazu. Želijo si vse mogoče in nemogoče od elektronskih igric, računalnikov, punčk, avtomobilčkov do hišnih ljubljenčkov. Navadno odsvetujejo, da se otroku podari žival. Moje stališče je drugačno. Žival je lahko lepo darilo, vendar le v primeru, če se starši zavedajo, kaj pomeni imeti žival. Predhodno se morajo pozanimati o potrebah živali in o pogojih, ki jih kuža ali muca potrebuje. Predvsem pa se morajo zavedati, da je konec koncev žival njihova odgovornost. Morajo vedeti, ali bodo lahko skrbeli za žival, če otrok ne bo mogel.

Po novem letu je vedno nekaj zavrženih živali, ker so starši nepremišljeno podarili žival. Pred nabavo živali je nujno, da raziščejo, koliko prostora potrebuje žival, kakšno nego, ali bodo imeli čas voditi psa na sprehod. V mislih morajo imeti strošek prehrane in veterinarske oskrbe.

Če razmišljajo o nabavi mačke, je potrebno vedeti, ali bo samo v stanovanju, ali bo hodila ven. Če živi družina blizu prometne ceste ali blizu gozda, bo mačka v nevarnosti, da jo povozi avto ali pokonča divja žival. Če bo muca v stanovanju, pa je potrebno imeti v mislih to, da mačka pleza, skače in je zelo verjetno, da bo njen najljubši prostor na vrhnji polici omare v dnevni sobi. Predvsem pa se mora vsa družina strinjati s tem, da se jim pridruži nov družinski član na štirih tačkah. Sama imam bogate izkušnje z raznimi ljubljenčki. Zaradi mačk pa imam tudi manj lepo izkušnjo z internetnim forumom in mačjeljubci.

Dodaj odgovor