Kvočevi nudlni ali hruškovi žepki

Stara domača jed, ki je bila zelo priljubljena pri nas v zimskem času so kvočevi nudlni. Naša mama pa jim je rekla tudi hruškovi žepki. Navadno je uporabila suhe hruške – kloce ali kvoce. Če ni bilo hrušk, je vzela suhe jabolčne krhlje in dodala malo rožičeve moke in cimet. Je nekoliko zamudna za pripravo. Pozimi smo jo imeli zato, ker je bilo takrat več časa in suho sadje je bilo na razpolago samo v zimskih mesecih in ga je že pred pomladjo zmanjkalo. Zamudna je priprava nadeva, saj je potrebno suhe hruške in drugo suho sadje čez noč namočiti, da se zmehča in potem zmleti. Nekoč smo uporabili mesoreznico, ročni strojček za mletje mesa, danes pa je enostavno z multipraktikom.

Sestavine:

  • ½ litra moke
  • 1 debelo ali 2 drobni jajci
  • malo vode za testo (po potrebi)

za nadev:

  • 250 g suhih hrušk ali drugega suhega sadja
  • 1 jajce
  • drobtine
  • 3 žlice kisle smetane
  • 1 beljak za pomazati testo

Najprej pripravimo nadev. Suhe hrušhe ali drugo sadje namočimo preko noči, da se zmehča. Sadje zmeljemo. Sadni kaši primešamo jajce in kislo smetano. Če je nadev preredek, ga zgostimo tako, da dodamo drobtine.

Iz moke, jajca in malo vode naredimo malo mehkejše testo kot za široke rezance. Testo tanko razvaljamo . Nanj – na polovico polagamo majhne kupčke nadeva dva prsta od roba in za prst narazen. Med kupčki pomažemo z beljakom ( to ni nujno, če dobro stisnemo robove). Kupčke prekrijemo s testom – z drugo polovico in ga stisnemo ob kupčke, da se sprime. Potem s kolescem ali modelčkom razrežemo žepke. Ko so vsi narejeni, jih damo kuhat v vrelo slano vodo in pustimo, da rahlo vre 10 do 15 minut. Kuhane poberemo iz vode in zabelimo z drobtinami ali z ocvirki.

Dodaj odgovor