Malo alkohola koristi?

Tako kot danes velja, da kozarec vina ob obroku koristi, je pred par desetletji veljalo, da za ožilje in predvsem ljudem po srčnem infarktu koristi vsakodnevno kozarček viskija. To drugo so že ovrgli. V povsem resni literaturi se da zaslediti informacijo o varnem, neškodljivem uživanju alkohola, ki naj bi bil za ženske ena enota dnevno, za moške pa dve enoti.

Ali ste vedeli, da je v Sloveniji letno okoli 3500 primerov hospitalizacije zaradi alkohola? V letu 2014 jih je bilo 3545, od tega kar 184 mlajših od 19 let. Zaradi alkohola so isto leto umrle 804 osebe, od teh je bilo 169 žensk. Ob tem ne smemo pozabiti, da alkohol še posebej škoduje mladim, saj ima negativen učinek še posebej na razvijajoče se možgane. Tako si mladi tam nekje do 25 leta starosti naredijo še posebno škodo, ko se poigravajo in zabavajo z alkoholom.

Na portalu Prehrana.si je zanimiv članek Nacionalnega inštituta za javno zdravje z naslovom Z MANJ TVEGANIM PITJEM ALKOHOLA BI LAHKO OHRANILI VSAJ DVE ŽIVLJENJI NA DAN, kjer so navedeni podatki o številu bolnišničnih zdravljenj zaradi alkohola in še druge informacije.

Ob prekomernem uživanju alkohola in tveganjih za zdravje vsak pomisli na obolenje jeter, na cirozo in morda še na alkoholno demenco. V zvezi z alkoholizmom pogosteje pomislimo na agresivno vedenje in samomorilnost. V tem članku pa opozarjajo na povečano tveganje za rakava obolenja. Tu ni varne količine. Poglejte, kaj so povedali zdravniki – navajam citat iz prej omenjenega članka:

Tveganje za nastanek raka ustne votline in žrela, požiralnika ter dojk je prisotno tudi pri tistih, ki pijejo alkohol v manjšem obsegu in je večje v primerjavi s tistimi, ki alkohola ne pijejo.« Vendar tveganje za nastanek raka ni prisotno le pri čezmernih pivcih alkoholnih pijač. Raziskovalci namreč soglašajo, da ne poznamo varne količine ali pivske navade, ki bi bila varna z vidika tveganja za nastanek raka, tako imajo večje tveganje za nastanek raka tudi tisti, ki pijejo alkohol zmerno oziroma v mejah manj tveganega pitja alkohola v primerjavi s tistimi, ki alkohola ne pijejo. Splošna javnost pa ne pozna dovolj dobro tveganj za nastanek raka, ki so povezane z izpostavljenostjo alkoholu. “

Ob tej informaciji bomo raje antioksidante, ki so v vinu, zaužili z grozdjem ali grozdnim sokom. Bo več koristi.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor