Mama ali ata

Moj zapis o preživnini za mojo hčer, katere oče ni plačeval in si še do danes ni kupil golfa na račun neplačevane preživnine, je ujezil nekatere očete, ki skrbijo za otroke. Lahko rečem, da so preživnine na splošno prenizke tako, kot so prenizke plače in pokojnine. V komentarju je prizadeti oče povedal, da otrokova mati, ki se preživlja z denarno socialno pomočjo, plačuje po 40 € preživnine. Kljub temu, da nima plače, mora plačevati preživnino.

Področje preživnin je široko in skozi zadnjih 40 let je bilo kar nekaj sprememb. Z Zakonom o zakonski zvezi in družinskih razmerjih so leta 1976 centri za socialno delo dobili pristojnost za sklepanje pravno veljavnih dogovorov o preživnini in za valorizaciji preživnine. Pred nekaj leti so se preživnine v celoti vrnile na sodišče. CSD lahko pomaga pri dogovarjanju, vendar dogovor velja šole po potrditvi s strani sodišča.

Ta zapis sem začela, ker želim spregovoriti o drugem vidiku preživnin – ali jo mora za otroka plačevati oče ali mati. V uvodu omenjenem zapisu govorim o moji osebni in zasebni izkušnji in je bilo govora o preživnini za otroka, ki je živel z mano. Pred leti je ob razpadu družine večina otrok ostala z materjo. bili so primeri, ko so otroci ostali pri očetu. Otroci so se navadno opredelili, da bodo ostali doma in če se je mama odselila iz skupnega doma, so otroci ostali z atom. Včasih so se kasneje preselili k mami, ali pa so prehajali med obema staršema. Zadnja leta je postalo priljubljeno tudi vzajemno starševstvo.

Ko se par razide, ima polna usta koristi otrok, vendar zaradi lastne čustvene razrvanosti je to vprašljivo. Borba za otroka je pač ena od borb ob ločitvi. Marsikdaj je sredstvo za merjenje moči. Ni enostavno skrbeti za otroka, biti odgovoren za njegovo šolanje in zdravje. Naša kultura je nekako bolj naklonjena temu, da matere skrbijo za otroke. Očetje so navadno težje dobili nenačrtovan dopust za urejanje otrokovih zadev kot je npr. peljati otroka k zdravniku, iti na sestanek v šolo, biti doma z bolnim otrokom… Seveda pa so tudi moški, ki imajo veliko več družinskega čuta kot ženske. Zato tudi ni avtomatizma pri dodeljevanju otrok ob ločitvi Pretrese se vsak primer posebej in naj bi se upoštevala vsa specifična dejstva in okoliščine.

Z Družinskim zakonikom smo tudi mi postali moderni, tako ameriški. Zdaj o vsem glede otrok odloča sodišče. Bomo videli, kaj bo prinesla sodna praksa.

Moje osebno mnenje je, da bi se par moral pravočasno raziti, preden uničita življenje eden drugemu. Tudi za skupne otroke bi bolje poskrbela, če med njima ne bi bilo toliko sovraštva.

Tu si lahko preberete zapis o družini, kjer se starša nista želela ločiti in sta trpela skupaj do ženine smrti.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor