Mandljev kolač

Za praznike spečem umešan kolač z mandlji. Lahko bi kupila že mlete mandlje, vendar so mi ljubši sveže zmleti in tudi kolač je lepše barve, ker je rjava ovojnica odstranjena. Mandlje namočim za nekaj minut v vročo vodo , ovojnica se zmehča in potem vsak mandelj posebej iztisnem iz ovojnice. Pustim, da se mandlji posušijo. Ko so suhi jih zmeljem. Sladkorja uporabim manj, saj dodatno sladkajo rozine.

Sestavine:

  • 375 g moke
  • 150 g mletih mandljev
  • 200g masla
  • 250 g sladkorja
  • 4 do 5 jajc
  • zavitek pecilnega praška
  • 1/8 v 1/4 l mleka
  • 100 g rozin
  • 100 g čokolade za glazuro
  • 50 g mandljev v lističi

Priprava: Maslo,ki je zmehčano na sobni temperaturi, penasto umešam. Sladkor in jajca dodajam postopoma in izmenično ter nadalje stepam, da dobim rahlo in penasto maso. Dodam ščepec soli. Moko presejem skupaj s pecilnim praškom, v maso vmešam moko. mlete mandlje in toliko mleka, da testo težko in široko pade s kuhalnice. V testo vmešam   rozine, ki sem jih prej namočila v malo mleka ali pa v rum. Testo razgrnem v pomaščen in pomokan model pravokotne oblike.   Pečem 40 minut pri temperaturi 180 stopinj Celzija. Pečen kolač prelijem s čokoladno glazuro in posujem z mandlji.

Dodaj odgovor