Za praznike spečem umešan kolač z mandlji. Lahko bi kupila že mlete mandlje, vendar so mi ljubši sveže zmleti in tudi kolač je lepše barve, ker je rjava ovojnica odstranjena. Mandlje namočim za nekaj minut v vročo vodo , ovojnica se zmehča in potem vsak mandelj posebej iztisnem iz ovojnice. Pustim, da se mandlji posušijo. Ko so suhi jih zmeljem. Sladkorja uporabim manj, saj dodatno sladkajo rozine.
Sestavine:
- 375 g moke
- 150 g mletih mandljev
- 200g masla
- 250 g sladkorja
- 4 do 5 jajc
- zavitek pecilnega praška
- 1/8 v 1/4 l mleka
- 100 g rozin
- 100 g čokolade za glazuro
- 50 g mandljev v lističi
Priprava: Maslo,ki je zmehčano na sobni temperaturi, penasto umešam. Sladkor in jajca dodajam postopoma in izmenično ter nadalje stepam, da dobim rahlo in penasto maso. Dodam ščepec soli. Moko presejem skupaj s pecilnim praškom, v maso vmešam moko. mlete mandlje in toliko mleka, da testo težko in široko pade s kuhalnice. V testo vmešam rozine, ki sem jih prej namočila v malo mleka ali pa v rum. Testo razgrnem v pomaščen in pomokan model pravokotne oblike. Pečem 40 minut pri temperaturi 180 stopinj Celzija. Pečen kolač prelijem s čokoladno glazuro in posujem z mandlji.