Moje zavedanje avtizma

Poznate knjigo Drama je biti starš vesoljca, ali pa ste morda slišali, da vprašajte veterinarja glede parazitov in zdravljenje avtizma in še navodilo šolske specialne pedagoginje staršem, naj gledajo oddaje Šepetalec psom, da se bodo naučili vzgajati otroka z Aspergerjevim sindromom. Nesramno, nespoštljivo, da ne rečem grozljivo se mi zdi, da psiholog avtistične otroke poimenuje z vesoljci in strokovnjak, ki se ukvarja z vedenjem avtističnih otrok, te otroke enači s težko vzgojljivimi psi. Čudno pa je, da imajo starši otroke tako radi, da se o morebitnih parazitih posvetujejo z veterinarjem in ne z zdravnikom.

Tu je dan zavedanja o avtizmu. Kaj želijo predstaviti širokim množicam, mar to, da so avtistični ljudje tako grozni, da se jih enači z vesoljci in živalmi?

Avtisti so od nekdaj med nami, le da so prej bili brez nalepke. Okolica je poznala, da so na neki domačiji, v neki družini, vsi bolj čudni. Ali pa, da je nek moški velik strokovnjak na določenem področju, sicer pa samotarski in po malem čudak. O neki družini v bližnji vasi, recimo, da se je pri njih imenovalo Pri Bolhi, mi je pripovedoval pred mnogimi leti oče. Rekel je: “Ko od daleč vidiš Bolhovo domačijo, vidiš ljudi, ki delajo, so na vrtu, ali se ukvarjajo z živalmi. Ko pa se jim približaš, ni nikjer več nikogar. Kar poskrijejo se.” Vaščani so jih sprejemali takšne, kot so in tolerirali njihove posebnosti. Danes pa so avtisti redka vrsta, ki jih je potrebno dresirati.

Strinjam se, da so avtistični ljudje drugačni. Pravijo, da je tako, kot bi njihovi možgani imeli drugačen operacijski sistem. Njihove reakcije so marsikdaj drugačne, vendar niso drugačne brez razloga. Dejstvo je, da nevrotipski ljudje ne razumejo njihovega operacijskega sistema. Težko si je predstavljati, da nekdo tako dobro sliši, da ga med poukom pri zaprtih oknih moti pogovor na ulici, ali da mu je nevzdržno pršenje slin iz sogovornikovih ust. Težko je razumeti, da otrok noče pisati domačih nalog, če ne vidi smisla v tem – globljega smisla, ne le negativne ocene ali minusa, če nima naloge.

Kaj naj prinese dan zavedanja o avtizmu? To, da se avtiste sprejema takšne kot so, da se jim dovoli biti drugačni, da se jim dovoli, da razmišljajo na svoj način. Tudi to, da se jim dovoli, da ne pišejo domačih nalog, če se lahko naučijo drugače. Bojim pa se, da smo zelo daleč od tega, dokler bodo ljudje, ki delajo z avtisti in starši avtističnih otrok iskali zdravilo za avtizem ter jih doživljali kot vesoljce in nekoga, ki ga je potrebno dresirati.

V službi sem uporabljala operacijski sistem Windows in Microsoftove programe; sedaj pa imam na mojem majhnem prenosniku operacijski sistem Endless. Če si še tako prizadevam, nikakor ne morem najti Microsoftovih programov, pa niti videoposnetkov mi ta nevzgojeni operacijski sistem noče predvajati. Kaj rečete, ali bi me ubogal, če bi ga z bičem, ali pa če bi ga polila z ricinusovim oljem? Saj je Endless po svoje zanimiv, vendar nima Worda. Tako je to z avtisti.

Dodaj odgovor