Nadlega v vrtu

Ali poznate navadno barvilnico? Če bi jo prej poznala, ne bi dovolila, da razvije vso svojo lepoto v mojem vrtu.

Pred nedavnim sem moji FB prijateljici komentirala, da se določen plevel zlahka odstrani, saj so rastlinice zelo krhke. Zdaj sem ugotovila, da sem se motila. Mlade rastlinice so samo na videz krhke in občutljive. Za kaj gre?

Predlani se mi je na vrtu pojavila zanimiva rastlina, ki je nisem poznala. Listi so spominjali na hortenzijo, pa sem si mislila: “Najbolje, da pustim, da zraste, pa bom videla, kaj je.” Žrtvovala sem ji celo gredo, saj je rasla in rasla. Proti jeseni je napravila rumenkasto socvetje in nato črne plodove.

Rastlina je bila lepa, dekorativna, ampak preveč bujne rasti, da bi jo imela za okras. Zgodaj spomladi sem odstranila posušen nadzemni del in sem se lotila korenine. Pod zemljo je bila ogromna korenina, katere večji del sem izkopala. Potem pa so se začele pojavljati majhne, nežne rastlinice, ki so se razvile iz semen. V jeseni sploh nisem opazila semena – očitno je bilo v črnih plodovih. Rastlinice sem prekopala in je bilo opravljeno.

Zdaj, ko sem začela “štihati”, sem bila prav presenečena, saj so korenine tistih mladih rastlinic ostale v zemlji, se okrepile in letos lepo odgnale. Zdaj “štiham” z vilami, poleg pa imam vedro, kamor pobiram korenine navadne barvilnice. Če bo po sreči, se je bom v par letih znebila z vrta.

Na spletnem portalu Invazivke so zapisali:

“OPIS: Razrasla zelnata trajnica, ki je pri dnu lahko nekoliko olesenela. Listi so suličasti, dolgi do 30 cm. Socvetja so grozdasta, dolga do 30 cm, po cvetenju navadno lokasto previsna. Steblo pri odrasli rastlini je običajno rdečkasto. Cvetovi so beli, plodovi jagodasti, črno modro bleščeči, okrogli, na vrhu ugreznjeni; nezreli so zeleni, nato beli, zreli so svetleči in temno vijoličasti. Vsako zimo rastlina odmre do korenin.

HABITAT: Senčna in sveža do vlažna ruderalna mesta, robovi gozdov, nasipališča in njive.

STATUS: Srednje pogosta, trend širjenja neizrazit, vendar je v zadnjih letih pogostejša.”

Wikipedia pa ima med drugim naslednje opozorilo:

“Vsi deli rastline so strupeni in predstavljajo tveganje za zdravje ljudi in sesalcev.  Če povzamemo, strupene snovi najdemo v najvišjih koncentracijah v koreninah, nato v listih in stebelih ter v zrelih jagodah.  Rastlina običajno postane bolj toksična z zrelostjo,  z izjemo jagod (ki imajo veliko toksičnosti, čeprav so zelene). 

Otroke lahko privlačijo grozdi jagod.  Center za kmetijske raziskave in razvoj Ohio (OARDC) ugotavlja, da:

Otroci se najpogosteje zastrupijo z uživanjem surovih jagod. Dojenčki so še posebej občutljivi in ​​so umrli zaradi uživanja le nekaj surovih jagod. Odrasli so se zastrupili, včasih smrtno, tako, da so jedli nepravilno pripravljene liste in poganjke, še posebej, če se del korena pobere s poganjkom, in z zamenjavo korena za užitne gomolje.”

Pravijo, da ni dobro, če pride sok te rastline v stik s kožo. Tako, da bom pri odstranjevanju tega nadležnega plevela imela rokavice. Mladi listi so menda kuhani užitni, vendar je korenina strupena. Če se hočem znebiti barvilnice pa je nujno, da odstranim vse korenine.

Tujerodne invazivne rastline so pa res zoprne.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor