Kvalitetna živila

Marsikdaj kupimo živila, ki vsebujejo razne aditive – konzervanse, barvila, ojačevalce okusa in še kaj, ko bi z malo dela lahko sami pripravili okusen zdrav obrok. Včasih kupim sadni jogurt, tako za posladek. Sploh se nisem domislila, da si sadni jogurt lahko pripravim tako, da kupim navadnega in dodam sadje. Všeč mi je cimet in moj najljubši jogurt je tisti, ki mu dodam med in cimet. Pri kosmičih pa je situacija obratna. Že v mladosti sem poznala “mislije”, ko smo ovsenim kosmičem dodali jugurt, oreške in sadje. Kasneje so se pripravljene in veliko presladke mešanice pojavile v trgovinah. Še vedno so mi ljubši doma pripravljeni kosmiču. Veseli me, da tudi naša prehranska industrija daje na trg vse več zdravih živil.

Nacionalni portal o hrani in prehrani Prehrana.si je objavil novico o novih kvalitetnih živilih.

“Inštitut za nutricionistiko je danes predstavil najbolj inovativna živila leta 2019. Gre za v Sloveniji proizvedena živila, ki so bila uvedena na tržišče v zadnjem letu. Nagrade so prejeli Mlekarna Celeia za Jogurt LCA borovnica, brez dodanega sladkorja in brez sladil, Bio dobrote – Kmetija Žgajnar za Bio kefir zeleno jabolko ter Bio kefir marelica in bučka, podjetje Spar Slovenija za Kruh z drožmi, podjetje Organa za namaza iz linije Tereza’s choice – Humus rdeča pesa in Mandljev namaz s cimetom in vanilijo, podjetje BMM za Gabaroni ekološke čičerikine svedrce in svedrce rdeče leče, Mercator IP za izdelke iz linije Minute zelenjavni obroki – Leča s papriko in korenjem, Kuskus s čičeriko ter Solata z ješprenom. Inštitut za nutricionistiko nagrade podeljuje že peto leto, osnovna cilja tega nekomercialnega projekta sta ozaveščati potrošnike, da bi lažje prepoznali nova oz. izboljšana živila, in spodbujati gospodarstvo pri razvoju živil, predvsem takšnih z ugodnejšo hranilno sestavo. Projekt sofinancira Ministrstvo za zdravje RS v okviru nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje Dober tek Slovenija, zdravo uživaj in več gibaj.“ Celotno informacijo lahko preberete na tej povezavi.

Teh živil v trgovini še nisem opazila, verjetno nisem bila pozorna na njih, saj nisem vedela, da so kvalitetnejša. Če ne bo predrago, bomo to preizkusili. Škoda, da država ne subvencionira kvalitetnih živil.

Nagrajene artikle si lahko ogledate na tej povezavi.

Foto:Inštitut za nutricionistiko: Najbolj inovativna živila leta 2019, izbrana na razpisu Inštituta za nutricionistiko

Dodaj odgovor