Naj vas ne omejujejo pričakovanja drugih

Ste že slišali za Haley Moss? Lahko vam povem, da je zelo uspešna pravnica iz Miamija. Zakaj jo omenjam, v čem je tako posebna: Ko je bila stara tri leta, so ji diagnosticirali avtizem in napovedali, da verjetno nikoli ne bo sposobna živeti samostojno, niti ne bo sposobna zaslužiti za lastno preživetje. Napisala je več knjig in diplomirala na pravu. Za študij prava se je odločila, ker želi pomagati ljudem. Zaposlitev ji je ponudila uspešna odvetniška družba, katere soustanovitelj in delničar je Joseph Zumpano. Ta odvetniška družba je iskala pravnika, ki je avtističen, saj je Zumpano poznal prednosti in kvalitete avtizma. Sam ima otroka s temi posebnostmi. Haley Moss je za Fox5 povedala, da naj delodajalci ne postavljajo meja in naj vlagajo v to, kar nekdo zmore, v čem je dober, naj izkoristijo talente in prednosti namesto opozarjanja na pomanjkljivosti, pa jim lahko zaposleni z avtističnimi posebnostmi izjemno koristi. Prav tako svetuje ljudem z avtizmom, ki iščejo službo, naj izkoristijo svoje prednosti in naj si ne postavljajo mej, naj zaupajo sebi.

Staršem avtističnih otrok pa daje napotek, naj sprejmejo otroka takšnega kot je, naj vidijo njegove posebnosti in izjemnosti. Všeč mi je misel, ki jo je za isti članek v Fox5 povedal Joseph Zumpano in je nekako takole: “ Če ste avtistični posameznik, ali družina z avtističnim družinskim članom, ne dovolite, da bi to, kako okolica doživlja omejitve in posebnosti, določalo vaše omejitve”.

Ta misel mi je izjemno všeč. Okolica naj bi pustila, da smejo obstajati tudi malo ali pa zelo drugačni ljudje. Če dovolite, da bo otrok smel razvijati svoje močne točke, bo lahko marsikaj dosegel. Če pa se okolica, vključno s takimi in drugačnimi pedagogi in strokovnjaki za avtizem, fokusira na pomanjkljivosti, bo vsa energija usmerjena v neustreznost in primanjkljaje, ki jih ni možno, kar tako zapolniti. Če ga ne boste “popravljali” bo primankljaje prerasel ali pa se naučil živeti z njimi, ampak lahko bo razvil svojo posebnost, lahko bo razvil svoje talente. V prej omenjenem članku med drugim navajajo, da Haley Moss kdaj pozabi oprati perilo, vendar je briljantna pravnica. Lahko je to, kar je.

Zanimiv članek o Haley Moss lahko preberete na tej povezavi.

Foto: Facebook Haley Moss

Dodaj odgovor