Najboljše domače zdravilo

Bilo je tam v začetku devetdesetih let, ko se je v Ljubljani pojavila trgovinica z zelišči in raznimi rastlinskimi pripravki. Seveda sem si jo morala ogledati in tudi kaj preizkusiti. Kupila sem olje za zdravljenje opeklin – olje šentjanževke. Ko sem ga prinesla domov, mi je brat, ki je bil velik ljubitelj narave in odličen poznavalec rastlin, pojasnil, da bi olje šentjanževke moralo biti rdeče, moje pa je bilo rumenkasto, pač navadno olje. Naslednje poletje sva sama pripravila zdravilno olje in od takrat skrbim, da je vedno med domačimi zdravili tudi rdeče olje.

V zeliščaeskih knjigah lahko preberemo o tem, koliko zdravilnih lastnosti ima. Uporabljam ga zunanje na koži za vrsto težav. Praske, odrgnine in opekline se zacelijo zelo hitro in brez težav, če jih premažem s šentjanževim oljem. Tudi pri pikih žuželk in bolečinah v sklepih naj bi koristilo.

Kako ga pripravim?

Konec junija prične cveteti šentjanževka in postopno cveti vse tja do druge polovice avgusta. Najbolje je, da cvetove naberemo v naravi. Zaseje pa se mi tudi na vrtu, kjer pač pazim, da je ne odstranim skupaj s plevelom. Posamezne cvetove vsak dan okoli poldneva pobiram in jih dam v čist kozarec od kumaric. Cvetove prelijem s kvalitetnim oljčnim oljem. Kozarec dam na sonce. Tri dni imam kozarec samo prekrit, šele po treh dneh ga dobro zaprem. Če ni sonca, imam kozarec na toplem blizu štedilnika. Kozarec s šentjanževko in oljem imam šest tednov na soncu. Potem rdeče olje precedim skozi gazo in ga shranim v stekleničkah v temi.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor