Najboljše zdravilo za prehlad

Včasih so rekli, da prehlad traja en teden, če ga ne zdraviš, če ga zdraviš pa sedem dni. Pred leti sem odkrila dobro staro naravno zdravilo, s katerim so zdravili med drugim pljučnico v času  pred antibiotiki. Gre za rdečo peso oziroma sok rdeče pese. Ob prvih znakih prehlada si izdatno privoščim sok rdeče pese in še kakšen ingverjev čaj, pa se prehlad ustavi. Navadno je pol litra soka dovolj. Sok rdeče pese ima manj prijeten okus, vendar se splača potruditi z njim.

Zanimalo me je, zakaj je rdeča pesa tako učinkovita. Našla sem zanimive informacije in mislim, da jo bom začela kar dnevno uživati. Rdeča pesa vsebuje koristne snovi kot so vitamini in minerali – predvsem veliko ima kalija, pa še baker, magnezij, železo, fosfor in jod. Razen tega vsebuje betain, ki je naravno protivnetno sredstvo.

Sok rdeče pese ima vrsto koristnih učinkov na zdravje.  Dokazano koristi pri srčnih obolenjih, uravnava krvni tlak, ščiti srce in ožilje. Pomaga prirazstrupljanju, ima blagodejni učinek na jetra in žolč. Pospešuje prebavo oziroma odpravlja zaprtje.  Nekatere raziskave kažejo, da naj bi rdeča pesa imela pozitiven učinek na preprečevanje raka. Res zlata vredna rastlina, ki pa je premalo cenjena zaradi specifičnega okusa.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor