Najboljši nagovor učencem

Kako ukrotiti svoje učitelje je najbolj duhovit nagovor učencem ob začetku leta. Preberite ga na povezavi. Gre za preprost napotek; bodite pridni, potem bodo učitelji prijazni – ukročeni.

Prvi napotek je pozdravljanje. Pozdrav je tako pomemben, da imajo šole to zapisano celo v svojih aktih kot sta Vzgojni načrt in Šolski red. Zgodi se, da sedim pred šolo in mimoidoči otroci pozdravijo. Sprašujem se, čigavi so, da me poznajo – spomnim se, da pozdravljajo zaradi reda. Potem pride še učitelj. Tudi pozdravi – zanj pa nikoli ne bom izvedela, ali me je poznal, ali pa je tudi on pozdravil zaradi šolskega reda. Avtist prav tako ve, da mora pozdraviti, da je vljudno. Vendar mu neke notranje ovire to preprečujejo in se raje izogne srečanju, samo da ni potrebno izreči Dober dan.

Drugi napotek je, naj bodo zabavni, naj se šalijo – vendar ob pravem času. Vsi imamo radi vedre in zabavne ljudi, ki nas znajo nasmejati takrat, ko imamo čas, ko ne delamo.

Učenec, ki želi, da mu bo v šoli dobro, se mora znati tudi malo “prilizniti”. Naj pohvali učitelja, naj pokaže, kako je navdušen nad poukom, kako ga zanima snov, ki jo učitelj tako mikavno in zanimivo razloži.

Učenec se mora z učiteljem pogovarjati – spoštljivo, vljudno, tako da pokaže zanimanje za njegov predmet. Super je, če pozna učiteljeve interese in hobije, saj k vljudnemu pogovoru sodi tudi kakšno vprašanje iz področja sogovornikovih interesov, čeprav nas to ne zanima. Sproti se mora učiti, da bo lahko učitelja vprašal, če česa s svojo trdo glavo ne razume.

Domačih nalog nikakor ne sme pozabiti. Domače naloge so zakon. Tako učenec snov utrdi in pokaže, da resno misli na šolo. Vedeti mora, da učitelj pač ne more razumeti njegovih “fint”, če je zaradi svojih avtističnih posebnosti tri ure stopicljal na mestu in si potem stokrat umil roke ter šele proti jutru zaspal. Ni utegnil napisati naloge. Tega pa normalen človek res ne more razumeti.

Do sošolcev morajo biti tovariški – pomagati jim pri učenju, pospravljanju in pridobivanju prijateljev. Pomoč sošolcem je pomembnejša kot uspeh.

Tega, da naj ne zamujajo, če želijo imeti krotke, prijazne učitelje, avtorica sploh ni napisala. Prepoved zamujanja pouka in zamujanja nasploh je tako samoumevna, da ni potrebno izgubljati besed. Zamujanje je ultimativna žalitev in zanikrnost. Človek, ki zamuja, nikoli ne bo uspešen. Če ima otrok takšno motnjo, ki povzroča zamujanje, pač mora to upoštevati, da bo lahko vse opravil brez zamud.. Če se ne more normalno obnašati, naj gre v ustanovo, ki je specializirana. Več o zamujanju preberite tu.

Za zabaven nagovor učencem lahko učiteljici samo čestitam. Na preprost način je povedala, kaj slovenska šola pričakuje od otrok. Šolsko ministrstvo z delitvijo članka na družabnem omrežju to potrjuje. Upam, da so učenci vzeli napotke resno.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor