Najcenejše kosilo

V naši družini smo v času mojega otroštva  shajali z zelo skromnimi sredstvi za gospodinjstvo. Mama je redno pripravljala obroke – zajtrk, kosilo in večerjo. Pogosto smo za kosilo imeli krompirjevo juho in makarone.  Najmanj sem marala juho, ko je uporabila vodo, v kateri je kuhala prekajeno slanino. Slanino je oče nosil s sabo na delo za malico. V vodo, ki je imela okus in vonj po prekajenem, je zakuhala krompir in dodala peteršilj, pa še kakšno začimbo. Okus po dimu mi ni ugajal. Druga krompirjeva juha je bila s prežganjem in peteršiljem. Včasih smo imeli “krompirjev zos”.

Všeč mi je bila “mlečna župa” . Krompir   je skuhala v malo osoljeni vodi, dodala podmet z moko in mlekom, začinila s kumino, dodala malo masti in pretlačila, da je bila gladka kremna juha.

V juho na krožniku nam je naložila testenine. Včasih je naredila “bleke”. Zamesila je testo iz moke, jaca in vode in potem v vreli vodi skuhala koščke, ki jih je trgala od kepe testa. Če ni imela jajca, je skuhala makarone. Testenine je zabelila z ocvirki. Meni so bile ljubše testenine zabeljene s praženimi drobtinami.  Všeč so mi bili makaroni s paradižnikom. Pripravila jih je tako, da je v ponev dala malo olja, dodala paradižnikov koncentrat, prilila vodo. zavrela in v tako nastalo omako dodala kuhane makarone.

Danes pa imamo radi makarone s sirom.  Makarone skuham, odlijem vodo. Primešam dve žlici kisle smetane in malo nastrganega sira. To stresem v pomaščen pekač in po vrhu posujem s sirom. Pečem 25 min. pri 200 stopinj Celzija.

Zame je to še vedno najcenejše ib hitro pripravljeno okusno kosilo.

1 misel o “Najcenejše kosilo”

 1. SESTAVINE
  testenine (približno 100 g, odvisno koliko ste lačni)
  alpska smetana (približno 1,5 dl)
  peteršilj ali po želji kakšne druge začimbe
  sir (po želji)
  sol ali Vegeta
  JAZ DELAM PO TEM RECEPTU,HITREJE JE PA ŠE PEČTI NI TREBA,SE PRAVI PRIŠPARAŠ ČAS IN ELEKTRIKO.NAJRAJŠI PA UPORABLJAM DUKATOVO VRHNJE ZA KUHANJE,SUPER UKUSNO JE.LP

  POSTOPEK
  Smetano vlijemo v ponev in jo malo prekuhamo, da vlaga malo izpari in postane smetana malo gostejša. Dodamo sir (najbolje je, da je nariban, ker se hitreje raztopi), začinimo z Vegeto in peteršiljem. Malo premešamo in nato dodamo kuhane testenine, še malo premešamo in že imamo dobro kosilo.

Dodaj odgovor