Najpogostejše zmote o klopih

Pravkar so po radiu povedali, da se nam danes ni potrebno bati klopov, če gremo v naravo, ker je hladen deževen dan. Imam izkušnje, da se me je klop prijel ob vsakem vremenu, zato sem malo pobrskala po spletu in našla nekaj zanimivih informacij.

Zmota št.1: klopi so aktivni samo ob poletni vročini. To ne drži. Klopi so aktivni čim so nekaj dni zapored temperature nad sedem stopinj Celzija. Vse od februarja do konca oktobra je navarnost, da se nam prisesa kakšen klop ob sprehodu po naravi. Poleti so manj aktivni v času opoldanske vročine, kot ob vlažnih jutrih.

Zmota št.2: Klopi padajo z dreves na svoje žrtve. To ne drži. Življenjsko okolje klopov je podrast in trava ter grmovje do metra in pol višine. Tam čakajo na gostitelja – žival ali človeka. Gostitelja prepoznajo po vonju, telesni temperaturi in izdihanem ogljikovem dioksidu.

Zmota št.3: pri odstranjevanju je potrebno klopa zavrteti. To ne drži. Klopa ne vrtimo in ne natiramo z olji ali čim podobnim. Klopa čvrsto primemo s pinceto in počasi, previdno izvlečemo.

Zmota št. 4: Klopa dobite samo ob hoji po gozdu. To ne drži. Kot že prej rečeno se klopi zadržujejo tudi v travi, na travniku, na športnem igrišču, v parku, domačem vrtu. Zato je prav, da se po vsaki aktivnosti v naravi, pa četudi je samo košnja trave ali igra nogometa na naravni travi, pregledamo, ali se nam je prisesal kakšen klop.

Kot zanimivost naj povem, da tudi če ne greste v naravo, lahko dobite klopa. Meni se je to zgodilo. Imam mačke, ki so v stanovanju in na prostem. Ko gre mačka po travi, pobere klopa, (kljub zaščiti proti zunanjim parazitom), ko pride v hišo se rada podrgne ob moje noge in lahko klopa, ki se še ni prisesal, prenese name. Če imate muce, ki hodijo po travi, ste to verjetno že sami ugotovili. Enako je s kužki. Živali je dobro pokrtačiti, čim pridejo v hišo, tako se neprisesani klopi odstranijo.

Vir: Zecken.de

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor