Nasmeh Mone Lise

Pred 65 leti so dekleta šla na kolidž ter bile dobre, uspešne študentke zato, da so se lahko dobro poročile in s tem prevzele vlogo “za katero so rojene”. Ko sem pred 40 leti rodila, sem kupila priročnik Moj otrok : moja vsakdanja skrb : [kako zrediti in vzgojiti srečnega zdravega otroka, pomoč materi pred rojstvomotroka, nega otroka vse do njegovega sedmega leta].

Original je bil ameriški. V njem je bilo veliko napotkov za nego in vzgojo otrok. Tisto, kar je bilo prav posebej izstopajoče, pa je bil napotek materam, naj otroke lepo uredijo, umijejo, počešejo, da bo oče zadovoljen, ko bo videl svoje otroke ob prihodu z dela.

Foto: PublishAll

Takšna je bila “naravna vloga ženske” – biti žena in mati, skrbeti za otroke tako, da bodo v veselje moškemu. Niso bile pomembne potrebe ne žene in ne otrok. Mož je bil preskrbovalec družine in vsi so mu bili podrejeni, vsi družinski člani so bili ekonomsko odvisni od očeta in moža.

Film Nasmeh Mone Lise prikazuje, kako je bila pomembna dobra izobrazba izključno za dobro poroko. Ne glede na to, da si je mladi mož marsikaj dovolil, naj bi mlada žena mirno potrpela in prenašala vse. Tako kot se junakinja v filmu temu upre, so vedno bile posamezne ženske, ki so vzele življenje v svoje roke.

Moja babica, doma na Notranjskem, se je pred dobrimi 100 leti uprla. Starši so ji dogovorili poroko s starejšim vdovcem s šestimi otroki. Vse je bilo že pripravljeno za poroko, v cerkvi sta bila že oklicana, bala pripravljena, ko je zbrala dovolj poguma, da je pobegnila na Koroško, kjer se je potem preživljala kot dekla, čeprav je bila kmečka hči. Tam si je tudi ustvarila družino z moškim, ki si ga je sama izbrala.

Danes smo ženske ekonomsko neodvisne. Vse pa potrebujemo dobro izobrazbo zato, da lahko v družinski proračun prispevamo enako kot možje z manj šole. Statistični podatki kažejo, da več deklet kot fantov uspešno zaključi univerzitetni študij, na vodilnih delovnih mestih pa je bistveno več moških kot žensk. Prav tako so tipična ženska dela slabše ovrednotena, še vedno smo ženske slabše plačane. Kdor me pozna, bo tu prepoznal cinizem. Res mislim, da je zelo pomembno, da je šolanje dostopno vsem, da lahko vsi pridejo do želene izobrazbe, ki omogoča poklicno delo, ki posameznika osrečuje in omogoča skladno poklicno in družinsko življenje.

Vesela sem, da se je zgodil takšen premik v miselnosti in upam, da se težnje po vračanju žensk k “njihovi naravni vlogi” ne bodo več uveljavile.

Naslovna fotografija: Pixabay

Dodaj odgovor