Nekdo v soseski ne ve, kako ogrožen je njegov maček

Kdor ima rad svojega mačka, ga bo dal kastrirati. Pri nas smo povsem nepripravljeni dobili mačko, mlado muco, ki smo jo šele po prvem leglu mledičev dali sterilizirati. Sedaj vem, zakaj je koristno, da se ta poseg opravi pri mačkah in mačkih. Očitno pa nekdo v soseski tega ne ve in tako njegov maček ogroža sebe in naše mačke, ki branijo svoj teritorij. Morda pa lastniku ni mar, kje hodi njegov mačkon in kaj se z njim dogaja.

V podeželjskem okolju se še najde kdo, ki je prepričan, da mačkam ne smete dati hrane, ker potem ne bodo lovile miši. Za sterilizacijo mačk in kastracijo mačkov se ne odločajo iz več razlogov: gre za kirurški poseg, ki ga je potrebno plačati – ljudem se zdi odvečen strošek; mačke itak hitro “pridejo proč”, kot rečejo – ali jih povozi avto, jih pokončajo lisice in psi; bojijo se, da sterilizirane in kastrirane živali ne bodo lovile glodalcev, morda imajo še kakšen razlog.

Pri nas smo s sterilizacijo odlašali, ker nismo poznali tega kirurškega posega. Smilila se nam je žival, ki bi trpela bolečine po posegu. Po pogovoru z veterinarjem smo se odločili. Najprej je bila sterilizirana muca, ker smo se bali naraščaja. Mlade muce so tako ljubke, vendar množice mačk pa tudi ne moremo imeti pri hiši. Razen tega so tu še druge koristi: preprečitev gonitve ter zasledovanja samcev, ki se pojavlja v času gonitve, zmanjša aktivni teritorij mačke, po katerem se giblje in s tem povezane nesreče, ugizne rane in širjenje določenih bolezni kot sta mačji aids in mačja levkoza, v veliki meri zmanjša možnost za razvoj tumorjev na mlečnih žlezah, prepreči možnost pojava gnojnega vnetja maternice in cističnih sprememb na jajčnikih. Ob vseh teh prednostih res ni težka odločitev.

Brezbrižni lasniki mačk morda poskrbijo za samice, da pač ne bo neželenih mladičev, pri mačkonu pa so mladiči, ki jih zaplodi njihov maček, problem nekoga drugega. Ampak ne gre samo za to.

Ko smo izvedeli še za prednosti kastracije mačkov, nismo niti za trenutek pomišljali. Poglejte, zakaj je kastracija nujna: kastrirani mački imajo manjši teritorij gibanja in manjšo nagnjenost do potepanja v primerjavi z nekastriranimi mački, zato so bistveno manj izpostavljeni nesrečam, ugriznim ranam in določenim boleznim kot sta mačji AIDS in mačja levkoza. Ob gostem prometu so nekastrirani v veliki nevarnosti, da jih povozi avto, ko gredo k mački, ki se goni, z drugimi mačjimi snubci se tepejo in lahko dobijo nevarne poškodbe.

Veterinarski kirurški poseg ni zastonj, vendar se je možno tudi dogovoriti za kakšen popust, če imate več živali, razen tega imajo včasih kakšne občine akcije, da subvencionirajo del stroška. Zagotovo so prednosti sterilizacije in kastracije večje, kot je enkratni strošek. Pa še to – kastracija samca je cenejša kot sterilizacija samice.

Glede bojazni, da mačja druščina ne bo lovila miši, pa lahko iz izkušenj povem naslednje: naše mačke so sterilizirane in kastrirane ter imajo dovolj hrane. So v hiši in na prostem. So ljubke in prijazne živali. Njihova neprijetna lastnost pa je, da prinašajo plen na prag; včasih pojedo svoj plen, spet drugič ga pustijo. Mačke lovijo in ubijajo glodalce zaradi nagona in ne zaradi lakote. V mačji naravi je, da lovijo in tega jim ne prepreči ne sitost niti izguba testisov.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor