Nekoč ni bilo helikopterskih mam in ne avtistov

V preteklosti ni bilo avtistov, bili so samo posebneži, čudaki. Nemočne, podrejene in ekonomsko odvisne matere pa so vse pomembno glede otrok prepuščale glavam družine. Opisala bom resnično zgodbo, ki se je dogajala v neki zakotni vasici na Štajerskem pred približno 100 leti.

Bil je samski fant Franc, ki se je bližal svojemu štiridesetemu letu. Neveste si ni znal poiskati. Sreča se mu je nasmehnila, ko je na sosednjem bregu na manjši kmetiji gospodar umrl in je kmetica vdova Ana z dvema otrokoma potrebovala moža – pa so se dogovorili in poročili. Viri molčijo o tem, kako je prišlo do dogovora za poroko.

Kmalu se jima je rodil sin Peter in leto kasneje še Luka. Otroci so kaj hitro morali pomagati pri delu – pasli so kravo in ovce. Mali Peter pa je imel silno veselje z vodo. Mimo hiše je tekel potok in kadar je utegnil, je Peter sam lovil ribe v tolmunu. Pri sedmih letih je moral iti v šolo. Učitelj je bil hud, Petru pa šola ni “ležala”. Ni sledil pouku, v mislih je bil pri ribah in v nedotaknjeni naravi. Tudi s pisanjem ni imel veselja. Učitelj je bil resen človek in je zahteval red, pa je dečka kaznoval s šibo, pa še zaprt je bil po pouku, ker ni znal.

Očetu Francu ni bilo všeč učiteljevo ravnanje, pa je šel v šolo. Učitelja je trdo prijel in oštel ter mu očital, da otroke nauči samo “osle kazati”, saj mu je skupina šolarjev, ki jih je srečal, “kazala osle”, namesto da bi pozdravila. Prepir med očetom Francem in učiteljem je bil zelo buren in je imel posledice v tem, da Petru ni bilo potrebno več ničesar delati, kot da ga ni pri pouku, pa tudi če je doma ostal zaradi dela, ni bilo nikomur mar. Zadnje leto šolanja pa je v vas prišel nov učitelj, ki je kmalu ugotovil, da deček v zadnjem razredu ne zna brati. Petra je poklical pred razred, ga dvignil na kateder in je njemu in vsem otrokom v razredu povedal, da ne gre, da tak postaven in bister fant ne bere. Za podkrepitev svojega stališča mu je primazal krepko zaušnico, da je fant kar poletel na sredino razreda. Učitelj je svojo odločitev vzel resno in do konca leta je Petra naučil brati, pisati in računati.

Pred koncem osnovne šole je mama Ana umrla in Peter je šel takoj po osnovni šoli na delo – najprej je bil pastir, potem hlapec, pa kravar in konjar. Ko je bil 14 – letni pastir, mu je gospodar naložil zahtevno nalogo: domač 12 -letni sin Vester je lulal v posteljo. Da bi otroka “odvadil te razvade”, je pastirju Petru naročil, da mora Vestra vsako noč okoli polnoči zbuditi in ga “spraviti scat”. Menda je bil kar uspešen, čeprav je bilo hudo, saj se mu je fant upiral, pa tudi njemu samemu je bilo težko ponoči se prebujati. Če je bila zjutraj postelja mokra, je bil Peter spet deležen klofut. Enureze ni pozdravil, je pa vsaj posteljo obvaroval. Po odsluženem vojaškem roku se je pričela vojna in takrat je dobil delo pri gradnji elektrarne in nadaljni dogodki so ga pripeljali do neveste.

Pred 100 leti je bilo šolanje in šolstvo, pa tudi družina, v moških rokah. Ni bilo helikopterskih mater, oče je kot glava družine delal red doma in v šoli. Bojim se, da si marsikdo želi, da bi še danes bilo tako. Kako si naj sicer razlagam pogosto zahtevo, da naj pride na pogovor oče. Kot, da smo ženske neprištevne. Nočno močenje postelje je gospodar pozdravil z izvirno rešitvijo. Hlapec oziroma pastir je bil tepen, če je gospodarjevemu sinu ušlo v posteljo. Motenj pa ni bilo, bile so samo razvade, grdo obnašanje in lenoba. Veliko podobnih zgodb o trdem življenju je opisala Puharjeva v delu Prvotno besedilo življenja.

Vesela sem, da so tisti časi brez posluha za otroke minili. Mnogi pa bi jih radi obudili, kot se da razumeti razne zapise z radikalnimi stališči do mater in otrok. Ob raznih kolumnah in člankih, ki jih piše sociologinja ali računalničar, pa še pediater in še kakšen samozvan “strokovnjak za vzgojo” bi se našel, mnogi ploskajo in s tem samo kažejo svojo negativnost, da ne rečem sovražnost do otrok in mater. Žalostno pa je, da se deklarirajo kot dejanski strokovnjaki za vzgojo in svoje modrosti prodajajo tudi ljudem, ki se poklicno ukvarjajo z vzgojo in skrbjo za otroke.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor